HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WORSTE – OF VLEESKOEKJES TRADITIE VAN VROEGER

worstekoekjes
 
Schrale vleesburger is zo’n recept dat vroeger vaak gemaakt werd, om toch vlees op tafel te hebben als het er eigenlijk niet afkon. En men vond dat er elke dag vlees gegeten moest worden.
Met wat vlees voor worst te maken of resten metworst, cervelaatworst of ham en spek werden dan een soort burgers gemaakt, die in de koekenpan met wat reuzel gebakken werden.
Vaak werden deze ook gegeten bij een zomerse stamppot met veelal rauwe andijvie/raapstelen of gestoofde kropjes sla. Of bij een winterse potdeurmekare met andijvie uit het zout.
 
stamppot raapstelen

WORSTEKOEKJESworstekoekjes 2

 

 

 

Nodig:

  • 150 gram fijne havermout of brinta
  • 10 eetlepels melk
  • Zout
  • Peper
  • 200 gram saucijsvlees of ander vlees(-waar)
  • 2 eieren
  • 1 ui zeer fijn gesneden
  • Kruiden uit de tuin: peterselie, bieslook, selderij, marjolein ( zeer fijn gehakt)
  • Wat bloem
  • Paneermeel
  • Eventueel nog een ei losgeklopt
  • Reuzel of olie

Week de havermout in de melk, voeg peper en zout toe. Voeg de zeer fijn gesneden vlees toe.

Meng goed. Dan de losgeslagen eieren, de ui en de kruiden. Is het mengsel te nat voeg er dan wat bloem en/of paneermeel bij. Geweekt oud brood kan je er ook door mengen. Maak hier een soort platte burgers van en wentel die door de bloem. Haal deze dan door het ei. En wentel alles nogmaals aan alle kanten door de paneermeel.

Bak de worstekoekjes in de reuzel of boter op een rustig vuur egaal bruin aan alle kanten.

  • Men kan uiteraard wat knoflook en een mespuntje sambal bij het mengsel voegen. Ook kerrie past er goed bij, maar voeg dan koriander als kruid toe.
  • Kleine stukje spek uitgebakken kunnen er ook goed bij.
  • Voor een vegetarische variatie voegt men in plaats van vlees 100 gram gemalen noten erbij en kan men de koekjes op het laatst nog door geel sesamzaad vegetarische burger met slarollen, maar noodzakelijk is dat niet. Heerlijk op een bedje van verse sla en spruiten.

LEKKER IN DE HUIDIGE TIJD : NEDERLANDS DIS

 

keuken 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>