HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEBAKKEN SCHAR ZEEVIS PLATVIS

PLATVISSEN

platvis

Platvissen zijn zeevissen die op hun zijde op de bodem leven. De vis, die vaak onder het zand verscholen ligt, heeft vaak een zeer goede schutkleur. Er zijn vele soorten platvis. OP heilbot na leven ze allemaal op de zeebodem. In de eerste ontwikkelingsstadium zien platvissen er normaal uit, maar na zes weken verplaatsen zij de ogen naar een kant van het lichaam. De blinde zijde gaat op de grond liggen en is wit. De andere zijde neemt vaak de kleur en structuur van de zeebodem aan. Voor de visserij in de Noordzee zijn platvissen van groot belang. Naast schol, zijn tong, schar en tarbot belangrijk. Heilbot is de grootste platvis. Maar deze leeft niet op de bodem. Heilbot kan enorm groot worden, wel twee meter.

schar

Schar is een platvis uit de familie der schollen. Schar kan maximaal 40 cm. lang worden en dan weeg de vis wel bijna een kilo. De meeste schar die aangeboden worden zijn veel lichter. Schar wordt vaak door beroepsvissers gevangen , maar ook met een hengel met aas kan men deze vis bij voorbeeld op de Waddeneilanden vangen. Schar komt in gematigde water van 10 tot 120 meter diepte voor in het noord oosten van de Atlantische Oceaan, dus hier.

gedroogde schar 1

Schar werd vroeger veel gedroogd. Op Terschelling kent men een traditioneel gerecht met gedroogde schar met een zoete saus met appeltjes:

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/gedroogde-scharretjes/

Maar schar wordt traditioneel gebakken, vaak met een paneerlaag.

GEBAKKEN SCHAR

Nodig:

  • 4 scharren ( ontdaan van ingewanden en gewassen, met of zonder kop)
  • Zout, citroensap
  • Bloem, 1 ei, wat melk, paneermeel
  • 50 gram boter
  • 2 uien
  • Kerrie
  • Tomatenketchup

Bestrooi de schoongemaakte, gewassen en drooggemaakte schar met zout. Sprenkel er citroensap over. Haal de vissendoor de bloem. Dan door het ei losgeklopt met wat melk. En vervolgens door de paneermeel.

Maak de boter warm en bak ze 10 minuten aan elke kant. Na het bakken zeeft men het bakvet.gebakken schar

Bak daarin de uien bruin met wat kerrie, roer het aanbaksel los met wat water of bier en voeg naar smaak wat tomatenketchup toe. Men kan deze uiensaus verder op smaak maken met wat sambal en suiker. Geef de saus apart bij de vis, met bij voorbeeld gekookte aardappels en een groene salade.

schar met uienketchupsaus

  • Men kan de vis ook in neutrale olie bakken. Deze na het bakken afgieten en wat boter in de pan doen om de uien de bakken ( men krijgt zo heerlijk krokante vis en lekkere smaak voor de saus).
  • Tomaten ketchup kan je ook zelf maken: http://www.nederlands-dis.nl/kruiden-en-zo/tomatenketchup/

toamtenketchup 1

VISGERECHTEN VAN VROEGER & NU: NEDERLANDS DIS

vissersvrouwen: visverwerking vroeger

vissersvrouwen: visverwerking vroeger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>