HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SCHELVIS MET PREI ZEEVIS   RONDVISSEN 

schelvisfilet

schelvis

Schelvis is vrijwel het hele jaar verkrijgbaar. Maar aan onze kust is schelvis zeldzaam geworden en staat zelfs op de rode lijst. Schelvis kan behoorlijk groot worden tot meer dan een meter. Maar de meeste gevangen schelvis is nog vrij jong en ongeveer 35 cm. lang. Schelvis hoort bij de kabeljauwachtige rondvissen. De vis komt in de hele Atlantische Oceaan van oorsprong voor.

SCHOTEL VAN SCHELVIS MET PREI

Nodig:

  • 100 gram boter
  • Wat bloem
  • 1 kilo schelvis
  • Peper en zout
  • ½ tot ¾ kilo prei

ringetjes prei

  • 1 citroen in plakjes
  • 1/3 liter water of court-bouillon
  • Sap van nog een citroen
  • Handje peterselie

FILEREN

schelvis 1

Eerst de schelvis fileren of laat het door de visboer doen ( vraag wel of de kop en graat, want daar kan je heerlijk visbouillon mee  maken).

Fileer je de vis zelf: snij dan over de graat van achteren naar voeren eerst een snede op de rugzijde. Snij dan achter de kop de filet recht tot de graat in. Dan nogmaals over de graat van achteren tot de kop dieper snijden. Met de derde snede snij je de hele filet los. Doe hetzelfde aan de andere kant. Snij dan de kleine graatjes aan de onderzijde van de filet af. Wil je vervolgens het vel eraf halen snij dan vlak vanaf de staart zijde over de huid het vele van de filet, de visfilet moet dan vlak met het vel op de tafel liggen en de huid moet met een hand stevig op zijn plaatst gehouden worden. – veel succes –schelvisfilet

BEREIDING

Strooi de filets in met peper en zout en bestrooi ze ligt met bloem. Bak ze in wat boter (of olie) snel mooi bruin ( de vis hoeft van binnen nog niet gaar te zijn).

Snij de prei in dunne reepjes en was ze goed.

Neem een vuurvaste schotel, leg wat klontjes boter in schaal verdeel de prei over de bodem.

Leg de bruine filets hierop. En leg plakjes citroen op de filets. Giet het water of court-bouillon bij de vis en giet ook de citroensap erover. Plaats alles in een voorverwarmde oven op 175 °C. Na ongeveer 10 tot 15 minuten is de prei aangestoofd en de vis gaar ( even controleren). Royaal peterselie er over strooien en eten met gekookte partjes aardappel & geklaarde boter.

schelvis met prei gestoofd

 

Nederlands Dis is dol op schelvis. Al eerder hebben we ene traditioneel recept met schelvis geplaatst:

http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/gekookte-schelvis-met-botersaus/

gepocheerde schelvis

Trouwens een recept voor court-bouillon vindt je ook op Nederlands Dis. Het wordt beschreven in een ander visgerecht namelijk met forel. Lees erover op : http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zoetwatervis-forel/

 

DE LEKKERSTE VIS: NEDERLANDS DIS

Visserijdag Den Oever (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>