HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

FOREL ZOETWATERVIS  

zoetwatervis

Er komen in Nederland tegenwoordig nog best veel soorten vis voor in ons zoete water zoals in beken , meren en rivieren. Op de site van de sportvissers worden al die 73 of meer soorten beschreven:  http://www.sportvisserijnederland.nl/vis_en_water/vissoorten/. Maar meerdere zoetwatervissen horen oorspronkelijk hier niet thuis. En werden vroeger daarom zeker niet gegeten.

Een aantal van deze vissoorten zijn trekvissen. Om zich voort te planten of als ze groter worden trekken deze vissen van zoet water naar zee. Deze trekvissen als paling/aal , zalm, zee- en zalmforel, maar ook spiering behandelen we apart van de echte zoetwater vissen.

Traditioneel werden hier de laatste tijd alleen karper, snoek en snoekbaars gevangen en gegeten. Forel was uit onze beken ( vrijwel) verdwenen en wordt nu alleen nog bij forellenkwekers geteeld. Gelukkig zijn weer populaties uitgezet en komt de beekforel weer in een beperkt aantal snel stromende beken als de Geulle en een aantal Gelderse en een groot aantal Belgische beken voor.

Ook de veel grotere meerval wordt tegenwoordig weer geteeld.

FOREL

beekforel

De beekforel kan best groot worden, tot 50 /60 cm. lang en weegt dan meerdere kilo’s. Maar meestal is de vis veel kleiner. Oorspronkelijk kwam hij voor in vrijwel alle snelstromende beken en rivieren in Europa. Beekforel kan niet tegen temperaturen hoger dan 20 °C. De beek- en meerforel worden tegenwoordig beschouwd als de niet trekkende soort van de forel, waartoe ook de zeeforel behoort.

De forellen die hier gekweekt worden aangeboden zijn meestal regenboogforellen, een soort dat afkomstig is uit Noord Amerika.

Er zijn vele oude recepten voor forel. In Limburg kent men er vele:

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/forel-gerookte-forel-op-zn-limburgs/

En natuurlijk is er de ook al zeer oude combinatie van amandelen en forel:

https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/amandelen-forel-uit-de-oven/forel met amandel

Maar het bekendste recept met forel is wel BLAUW GEKOOKTE FOREL.

Nodig

  • 4 verse beekforel
  • 1 liter court bouillon
  • 3 dl azijn

Court-bouillon met 20 gram zout per liter en verder op I liter water:

  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • ¼ selderijknol
  • Wat takjes peterselie
  • Wat tijm
  • Dille
  • 1 Laurierblad
  • 5 peperkorrels
  • 1/3 liter droge witte wijn

Groente wassen en klein snijden, alles ( behalve de wijn, zout en peper) in het water aan de kook brengen en een 15 minuten op een zacht vuur laten trekken. Dan de peper & zout en wijn erbij, en nog 10 minuten laten trekken. Court-bouillon laten afkoelen en dan door een doek zeven.

Bereiding FOREL AU BLUE

Blauw koken kan alleen als je verse forel gebruikt,die nog zijn slijmlaag heeft. Vis schoonmaken en van binnen spoelen, maar de slijmlaag aan de buitenzijde niet beschadigen. De vis vervolgens overgieten met kokende azijn of citroensap ( eventueel gemengd met wat water). Dan wordt de slijmlaag blauwgrijs van kleur.  Strooi wat zout in de forel en kook je de forel in een vispan met een court-bouillon gaar tussen  van 6 tot 10 minuten afhankelijk van de dikte van de vis.

forel in de pan Serveren met gekookte aardappels en gesmolten boter.

  • Een koude saus op basis van zure room met geraspte mierikswortel smaakt er zeker bij.

blauwe forel met mierikswortelsaus

  • Maar blauwe forel combineert traditioneel ook met een echt culinaire saus met onder andere zuring:

https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zuringsaus/

 

NEDERLANDS DIS:  RECEPTEN VOOR VIS UIT ALLE WATEREN

 

beek geschikt voor forel

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>