Zure Karbonade is ook weer een van vroeger uit nood geboren recept.
Als het varken werd geslacht kon je natuurlijk nooit alles in één keer opeten dus werd er veel ingemaakt. Ook vlees in azijn dat dan 8 weken langer houdbaar was.
Zure Karbonade wordt tegenwoordig in Twente vooral nog als lekkernij gegeten tijdens oud en nieuw.
ZURE KARBONADE
Benodigdheden:
- 8 rib- maar liever schouderkarbonades ( dun gesneden)
- Zout en peper
- 1/2 liter witte azijn
- 4 dl vleesbouillon
- 1 flinke ui (fijngesneden)
- 10 peperkorrels
- 5 blaadjes laurier
- 5 kruidnagels
- 5 blaadjes witte gelatine
Bestrooi de karbonade goed in met zout en peper en laat deze een poosje afgedekt op een koele plaats staan. Breng de azijn met de bouillon, de gesneden ui, de peperkorrels, de blaadjes laurier en de kruidnagels aan de kook. Laat dit mengel even goed doortrekken.
Leg nu de karbonades erin en laat ze zolang doorkoken tot ze gaar zijn (niet te gaar, ze mogen beslist niet uit elkaar vallen). Haal de karbonades uit het vocht en los dan in het vocht de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine op en leg dan de karbonades er weer in. Proef even of het zout genoeg is en laat dan de karbonades in het vocht koud worden.
Dit soort gerechten werden traditioneel in een Keulse pot bewaard.
Serveer de karbonades koud met iets van de gelei erbij.
OVERHEERLIJKE OUDERWETSE GERECHTEN: NEDERLANDS DIS