HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZURE KARBONADE uit TWENTE NA DE SLACHT

schouderkarbonade

Zure Karbonade is ook weer een van vroeger uit nood geboren recept.

Als het varken werd geslacht kon je natuurlijk nooit alles in één keer opeten dus werd er veel ingemaakt. Ook vlees in azijn  dat dan 8 weken langer houdbaar was.

Zure Karbonade wordt tegenwoordig in Twente vooral nog als lekkernij gegeten tijdens oud en nieuw.

ZURE KARBONADE

Twente Zure Karbonaden

Benodigdheden:

  • 8 rib- maar liever schouderkarbonades ( dun gesneden)
  • Zout en peper
  • 1/2 liter witte azijn
  • 4 dl vleesbouillon
  • 1 flinke ui (fijngesneden)
  • 10 peperkorrels
  • 5 blaadjes laurier
  • 5 kruidnagels
  • 5 blaadjes witte gelatine

Bestrooi de karbonade goed in met zout en peper en laat deze een poosje afgedekt op een koele plaats staan. Breng de azijn met de bouillon, de gesneden ui, de peperkorrels, de blaadjes laurier en de kruidnagels aan de kook. Laat dit mengel even goed  doortrekken.

Leg nu de karbonades erin en laat ze zolang doorkoken tot ze gaar zijn (niet te gaar, ze mogen beslist niet uit elkaar vallen). Haal de karbonades uit het vocht en los dan in het vocht de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine op en leg dan de karbonades er weer in. Proef even of het zout genoeg is en laat dan de karbonades in het vocht koud worden.

Dit soort gerechten werden traditioneel in een Keulse pot bewaard.keulse pot

Serveer de karbonades koud met iets van de gelei erbij.

 

OVERHEERLIJKE OUDERWETSE GERECHTEN: NEDERLANDS DIS

Voorraadkelder zoals vroeger gebruikelijk

Voorraadkelder zoals vroeger gebruikelijk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>