Zuurkool is gesneden witte of savoye kool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Zuurkool is een traditioneel Nederlandse wintergroente. Toch is het pas eind 18de eeuw algemeen geworden in Nederland. In de Nederlandse traditie wordt het meestal als stamppot bereid. De oogst is afhankelijk van de soort kool globaal van eind juni tot november.
Na de oogst van de kolen, kon men op een rustige dag aan de gang om de kolen te schaven of in reepjes te snijden. Een grote Keulse pot hoorde onmisbaar bij zuurkool. En natuurlijk een ronde plank hout passend in de Keulse pot en een grote schoongeboende zwerfsteen voor de druk.
ZUURKOOL
- 2 tot 3 kilo witte kool of savooiekool
- Ongeveer 6 tot 8 eetlepels grof (zee-)zout
- Naar smaak en klein glas witte wijn of citroensap en eventueel enkele jeneverbessen of een lepeltje karwijzaad.
Was de kolen. Verwijder lelijke bladeren en in ieder geval de buitenste. Snij de kolen in vieren en snij dan de harde kern eruit. Schaaf de kool op een grove rasp of snij met een groot keukenmes in fijne reepjes. Leg de kool in laagjes in de Keulse pot en strooi per laag wat zout erover en zo gewenst wat karwijzaad of een jeneverbes per laag erbij. Ga zo door totdat alle kool is verwerkt. De zuurkool moet maximaal 1 ½ % aan zout bevatten ( dus voor de hoeveelheden in dit recept tussen de 30 en 45 gram). Druk alles goed aan. Voeg eventueel wijn of citroensap en de rest van de kruiden toe. Leg een schone linnen doek over de kool, hierop de houten plank en als laatste de zwerfkei. Laat minstens 3 weken gisten, bij voorkeur in een koele kelder of kast. Controleer van tijd tot tijd of de bovenzijde van de zuurkool niet te droog wordt. Vul de zuurkool dan aan met wat gezouten water.
Gebruik niet alleen de zuurkool, die van nature heel gezond is en veel vitamines bevat, maar ook het zuurkoolnat (dat is ook erg gezond om zo te drinken).
Een moderne zuurkoolpot