HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZUURKOOLSTAMPPOT    NEDERLANDSE TRADITIE

Zuurkoolstamppot werd in de winterperiode vaak gegeten, zeker als men zelf een pot zelfgemaakte zuurkool had staan. En dat was meestal hier vroeger het geval.

Het recept om zelf zuurkool te maken: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zuurkool-zelf-maken/

zuurkool

Ook voor feestdagen werd vaak zuurkool gegeten zoals Sinterklaas-avond en zeker in bepaalde streken van ons land met Nieuwjaarsdag. Dan op gediend met erg veel vlees, om duidelijk te maken dat er ( nu!) nog veel te ten was.

Gestoofde zuurkool: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/wintergerecht-zuurkool-voor-sint/

zuurkoolschotel

En een erg aangeklede: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/nieuwsjaarsmaaltijd-zuurkool-met-veel-extras/

ZUURKOOLSTAMPPOT MET WITTE BONENzuurkool stamp met witte bonen

 

Voor 4 personen kookte men net na de Tweede Wereldoorlog:

  • ¾ tot 1 kilo zuurkool
  • 400 gram gaar gekookte witte bonen
  • 1 ¼ kilo aardappels
  • 80 tot 100 gram reuzel, vet of boter
  • Zout, Peper en eventueel komijn
  • Gekookte melk of karnemelk

Het grootste deel van de zuurkool werd met wat peper(korrels)20 minuten voorgekookt. Dan de aardappelen geschild erbij en nog 20 min doorkoken. Erts werd het kooknat afgegoten. ( wel vaak bewaard voor zuurkoolsoep). Dan werd het geheel doorgestampt. Dan voegde men de gekookte melk of karnemelk erbij. Het vet en de witte bonen werden er dan doorgeroerd en alles nog een keer wat verwarmd. Dan het restje niet gekookte zuurkool erbij. Wel roerenen niet laten aanbakken. Eventueel op smaak met komijn, peper en zout.zuurkool aardappel witte bonen

  • In plaats van witte bonen, werd vaker 100 gram vers spek en 400 gram verse worst of saucijsjes gebruikt. Het spek werd eerst meegekookt met de zuurkool. Later in stukjes gesneden weer bij de stamppot gevoegd. Worst er gebakken apart bij gegeten en de jus erover gegoten.
  • zuurkool met verse worst gestoofd

Mosterd werd er bijna altijd bijgemengd en vaak jus.

De variaties in vlees bij zuurkoolstamppot waren vrij uitgebreid: gekookte ham, casseler rib, rookspek, rookworst en ook knakworstjes.

Ook met lamsham en gestoofd lamsvlees werd zuurkoolstamppot gegeten.

 

In de Achterhoek kookte men zuurkoolstamppot nog een stuk eenvoudiger:

Zoerkool-potdeurmekare

  • ¾ kilo zoerkool( uiteraard zo uit het vat)
  • Wat zuurkoolnat
  • 1 ½ kilo aardappels ( geschild in stukjes)
  • Ongel ( rundervet)
  • Stevig stuk zuurkoolspek ( doorregen buikspek) met zwoerd

Kook het zuurkoolspek in het zuurkoolnat aangevuld met water zeker een half uur. Vis dan de spek eruit. Kook in dat nat de zuurkool en aardappels gaar in weer ruim een half uur. Giet het vocht van de aardappels en zuurkool af. Door mekaar stampen. Spek in blokje gesneden apart verdelen , maar het rundvet ( gesmolten) erdoor.

zuurkool spekjes aardappel

TRADITIE : NEDERLANDS DIS

zuurkoolpot

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>