HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BROODSCHOTEL MET ROZIJNEN & KRENTEN

Oud brood

WEGGOOIEN WAS IN ONZE KEUKEN NOG NIET ZO LANG GELEDEN UIT DEN BOZE

Kliekjes en oud brood werden vroeger traditioneel vaak gebruikt. In principe werd er niets weggegooid.

En als je zelf geen varkens vetmestte, dan kwam anders de schillenmen nog langs:

schillenman

Nu een bekend gerecht met oud brood.

Broodschotel met krenten en rozijnenovenschotel met oud brood

 

  • 8 sneetjes oud brood zonder korst
  • ½ liter melk
  • 60 gram suiker
  • 60 gram boter
  • 2 eieren
  • 100 gram (droog gewicht) gewassen en voorgeweekte rozijnen en krenten
  • 1 theelepel kaneel
  • Klein snufje zout

Men kan de rozijnen ook voorweken in oude (kruiden-)thee, maar ook in rum is erg lekker.

Besmeer de boterhammen met boter. Meng suiker met kaneel, klop de eieren los en voeg groot deel van de suiker met kaneel en snufje zout toe. Roer de melk bij de eieren. Week hierin de boterhammen.

Besmeer een ovenschaal in met boter. Leg hierin een laag boterhammen, dan een laag rozijnen en krenten. Ga zo verder , maar zorg ervoor dat de laatste laag voorgeweekte boterhammen zijn.

  • Men kan de boterhammen ook in puntjes snijden en de lagen in de andere richting leggen.

Strooi de overgebleven suiker met kaneel erover en de rest van de boter in stukjes. Verwarm de oven 10 minuten voor op 200⁰C. Plaats de ovenschotel ongeveer 10 tot 20 minuten in de oven, totdat de bovenkant egaal bruin is geworden.  broodschotel

*     In plaats van voorgeweekte rozijnen of krenten kan men ook boerenjongens of boerenmeisjes gebruiken. Alleen is dit gerecht niet zo geschikt voor jeugdigen. Maar met pruimenmoes of rabarbermoes ertussen smaakt het ook lekker.

*     Ook een willekeurige jam kan men als tussenlaag gebruiken.

 

Een ander hergebruik gerecht van vroeger

Broodschotel met appelmoes

Traditionele appelmoes

Traditionele appelmoes

Traditioneel werd deze broodschotel ook gemaakt met appelmoes, waarbij vaak valappels werden verwerkt.

Voor de appelmoes gebruikt men:

  • ½ kilo val- of moesappelen
  • 1 glas water
  • ½ citroen uitgeperst en de schil gerasp van deze halve citroen ( dus onbehandelde citroenen gebruiken)
  • 50 gram suiker en wat kaneel
  • Heel weinig zout

Was de appels, boor de klokhuizen eruit en haal zo nodig wat schil en slechte plekken weg.  Kook de appels in partjes tot het een moes is geworden. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en kook alles op een laag vuur nog vijf minuten door ( bij onbespoten appels kan je natuurlijk ook de schil van de appels gebruiken).

Deze appelmoes leg je in lagen tussen de voorgeweekte en beboterde boterhammen.

Bovenop nog een laagje suiker met kaneel en wat klontjes boter. Men kan de suiker bovenop ook vermengen met wat paneermeel. Weer maximaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200⁰C.

valappels gelijk verwerken

valappels gelijk verwerken

Recepten gebaseerd op recepten uit kookboekje bij etna gasfornuis , 10de druk van GASOVENGEHEIMEN. Door Huishoudelijke Voorlichtingsdienst van de Gasbedrijven in Den Haag. Maar ook bij gasfornuizen van andere firma’s werd een boekje met geheimen bijgeleverd.
 
gasovengeheimen 

* Traditionele recepten  *  Lekker eten voor nu  *  NEDERLANDS DIS

Meer recepten met oud brood: http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/broodpap/

, http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/lokaal/kaneelbeschuitjes/

, http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/wentelteefje/

inclusief Kuise Zusterkoeken uit Friesland.

En je kan oud brood natuurlijk gebruiken om paneermeel van te maken, onmisbaar in de traditionele Hollandse keuken.

Wentelteefje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>