HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BRUSSELSE APPELS NAGERECHT VAN VROEGER

 

 brusselse apples

Brusselse appels hebben waarschijnlijk niets met Brussel te maken. Het is een Nederlands traditioneel nagerecht, waarvan de oorsprong vrij onduidelijk is. Hoewel er in Brussel vast vergelijkbare nagerechten gegeten zijn, lijkt het meer een gerecht dat in Zuid-Holland onder andere in Leiden en Den Haag gegeten werd. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw komt het ineens in kookboeken voor. Brussel slaat waarschijnlijk op de soort appels die hiervoor vroeger werden gebruikt. Waarschijnlijk de hoogstamappel Bellefleur, die vroeger in Belgisch en Nederlands Brabant veel werd geteeld.

BELLEFLEUR

BELLEFLEUR

BRUSSELSE APPELS

  • 4 stevige zoetzure appels
  • 4 eetlepels bosvruchten- of bramen- of vlierbessenjam
  • 1 kop tarwebloem
  • 1 kop basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 90 gram boter
  • 1/5 liter water
  • wat zout

Boor en schil de appels. Zet ze naast elkaar in een vuurvaste ovenschotel in een laagje water van hooguit ½ centimeter. Vul elke appel met de jam.

Doe het water met de boter en het snufje zout in een andere pan en breng aan de kook. Wacht tot de boter is gesmolten en het water kookt. Doe dan in één keer alle bloem erbij. Blijf dan roeren tot het deeg als een bal van de bodem loslaat. Pan van het vuur. Even laten afkoelen. Roer eerst één ei door het deeg. Als die al roerend is opgenomen weer een ei, tot alle 4 de eieren in het deeg zijn opgenomen en het deeg er geel en glanzend uitziet. Voeg nu nog steeds roerend de suiker er bij. Het is een zacht deeg, dat zo over de appels gemodelleerd kan worden. Zet de schaal 30 à 40 minuten in voorverwarmde oven op 200 ⁰C. tot de appels zacht zijn en het deeg als soezendeeg luchtig en lichtbruin is. Tijdens het bakken van de Brusselse appels de ovendeur beter niet openen.

brusselse apples  Als de Brusselse appels uit de oven zijn dit gerecht eventueel licht met poedersuiker bestrooien.poedersuiker

Ander nagerecht met appel-

http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelpudding/

Ook te maken met Bellefleur appels van vroeger.

appelpudding in tulbandvorm

 

Ouderwets Lekker – NEDERLANDS DIS

plukken van appels

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>