HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BRUSSELSE BROOD-PUDDING of -KOEK

Brood-koek of -pudding is in Vlaanderen vaak nog regelmatig op tafel te vinden. In deze Brusselse variant wordt koffie gebruikt om het oude brood te weken.

BRUSSELSE BROODPUDDING

  • ½ kilo oud brood
  • 150 gram rozijnen
  • 1/3 liter warme koffie
  • 200 gram rietsuiker
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 6 eieren
  • 150 gram poedersuiker
  • Wat water

Men kan de broodkoek ook van oude kramiek of krenten- / rozijnen-brood maken, gebruik dan wel minder rozijnen. Gebruikt men zoet brood, dan ook wat minder suiker toevoegen.

Snij het brood in kleine stukken, doe ze in een deegkom, overgiet ze met de warme koffie en meng. Voeg nu de rozijnen (liefst gewassen en gedroogd) toe. Dek de deegkom af en zet die zeker 2 uur of een nacht op een niet te warme plek weg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eieren los en meg dat samen met de suiker, de kaneelpoeder bij het geweekte brood met rozijnen. Giet het in een met boter bestreken brood- of cakebakblik. Bak het mooi bruin in zeker een uur. Laat de broodpudding op een rooster geheel afkoelen.

Maak dan een suiker glazuur van de poedersuiker met 2 of 3 eetlepels water ( men kan eventueel wat gesmolten boter erdoor mengen met vanillesuiker). Giet dit over de broodpudding en laat mooi opstijven.

Deze Brusselse broodpudding smaakt erg lekker bij een kopje koffie of warme chocolademelk.

  • Men kan de broodpudding naar eigen smaak aanpassen, door bijvoorbeeld fijnsneden stukjes gekonfijte gember of citroenschilletjes door te doen. Ook gemberpoeder smaakt naast kaneel er lekker door.

Recept van heerlijke kramiek/ krentenbrood: https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/lokaal/krentenbrood-kramiek-noord-zuid/

HEERLIJKE BELGISCHE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>