HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CITROEN ROOMKWARK-TAART voor het Voorjaar

Hier in de oosten en zeker in streken als de Achterhoek is het bij vele families een traditie hun gasten met Pasen te ontvangen met een kop koffie en taart. Dan zie je meerdere personen de bakkerswinkel daar uitlopen met in hun armen goed gevulde taartdozen.

neddis koffiemolen

Want de tijd dat thuis de paastaart gebakken werd is voor sommigen echt verleden tijd. Dat deed hun moeder en grootmoeder, maar zij zelf niet meer. Dus wordt er de taart gekocht.

Toch is het niet zo lang geleden dat in vele families in het voorjaar en ook voor Pasen vaak een  kwarktaart werd gemaakt.

Vooral sinds de tijd dat een koelkast een standaard attribuut in de keuken is geworden werd het mode om zonder te bakken een kwark taart te maken.

Citroen en aardbeien waren daarbij de geliefde smaken. De bodem werd volgens het recept van de aloude arretjescake-methode gemaakt van koek of koekjes-kruimels. En met gesmolten boter aan elkaar geplakt.

Zo heb ik vandaag onze paastaart  gemaakt, want we houden van goede tradities.

kwarktaart met koekjes bodem

ROOMKWARK CITROENTAART

 • 120 gram lange vingers of andere koekjeslange vingers
 • 75 gram boter

Maak de koekjes met de deegroller in een zak fijn. Laat de boter op een zacht vuur net smelten.

Bekleed de bodem van een stringvorm met bakpapier. Meng de boter met de kruimels en bedek daar de bodem van de stringvorm mee. Pak het geheel in een plasticzak en zet het zeker een uur weg in de koelkast om op te stijven en koud te worden.

 • Het sap van twee citroenen

citroenschilletjes

 • De rasp van 1 citroen ( dus een onbehandelde)
 • 150 cc water
 • 25 gram poedersuiker
 • 1 theelepel geelwortel
 • Zakje agar-agar poeder of 5 velletjes gelatine

Neem een steelpan en doe daar de suiker, het water en de citroenrasp en sap bij elkaar. Verhit het al roerend , zodat de suiker helemaal oplost, voeg dan de geelwortel erbij zodat het geheel mooi geel kleurt en de inhoud tot de kook komt.

Gebruikt men agar-agar voeg dat dan al roerend toe en kook alles 2 minuten op een laag vuur, maar blijf wel roeren.

Gebruikt met gelatine, week de velletjes eerst een minuut of wat in koud water. Knijp de velletjes dan uit en voeg die dan al roerend bij het kooknat dat net van het vuur af is. Gelatine moet dan verder niet gekookt worden.

 • 250 gram stevige kwark
 • 350 cc slagroom
 • 50 gram poeder- of lichte basterdsuiker
 • Wat vanillesuiker
 • Een paar korrels zout

Klop de room op kamertemperatuur met weinig zout en de suiker en vanille tot het stijf is, maar klop het vooral niet te lang. Meng er dan de kwark losgeklopt  door.

Zet in de tussentijd het pannetje met de gekookte citroen-oplossing  in een bak koud water. Meng de slagroom met kwark erdoor terwijl het vocht nog lauwwarm is. Stort dit vervolgens in de stringvorm over de bodem met koekkruimels. Sluit deze weer met de plastic-zak en zet weer koel weg. Nu zeker 3 uur.

 • Wat abrikozenjam
 • In onbehandelde citroen in zeer dunne plakjes gesneden
 • Een pannetje met ½ glas water en 25 gram poedersuiker

Een half uur voor het serveren zet men de plakjes citroen in het suiker papje in een steelpan op en laat het 10 minuten zachtjes koken. Giet dan de citroen met vocht door een zeef en vermeng het vocht met wat abrikozenjam of gelei.

Besmeer de bovenkant van de citroentaart met dit papje. Verdeel de citroenschijfjes mooi over de bovenkant en bestrijk dit weer met de rest van het papje.citroentaart

Zet het taartje nog zeker 10 minuten in de koelkast en serveer het eventueel met wat toefjes slagroom.

Er zijn mensen die dit nog garneren met een takje munt of een rood vruchtje. Voor mij hoeft dat niet.

GENIETEN IN HET VOPRJAAR : NEDERLANDS DIS

 

KERS in BLOEI

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>