Gort, dus gerst waar de vliesjes van af gepolijst zijn , werd vroeger veel meer gegeten dan tegenwoordig. Het is een van de graansoorten, die hier van oorsprong al eeuwen lang wordt geteeld. En nog steeds veel op onze velden staat , al is het om er bier ( van gerstemout) van te maken. En omdat we tegenwoordig zelfs snelkokende gort kunnen aanschaffen ( dus gort die al voor een gedeelte voor gestoomd en dus veel sneller gaar te koken is) is het eigenlijk raar dat we verder gort bijna niet meer in onze keuken gebruiken.
Het is een gezond graan , met een eigen smaak, die eigenlijk iedereen wel lekker vindt. Dus als afwisseling voor aardappel, pasta, couscous en rijst zou men vaker gort moeten koken. Net als bij rijst kan men gort zowel voor zoete (na-)gerechten als bij of in hartige gerechten benutten.
Net zoals rijst werd gort vroeger vaak in een ring gereserveerd met een saus of compote er midden in en eventueel nog wat extra vruchten er om heen.
GORT MET COMPOTE VAN GEDROOGDE VRUCHTEN
- 150 gram snelkook gort
- Wat zout
- Rasp van 1 citroen ( een onbehandelde uiteraard)
- 125 gram tutti frutti, of gedroogde abrikozen of pruimen
- 75 gram rozijnen
- 100 gram rietsuiker
- Wat kaneel naar smaak
- 3 eetlepels maïzena
- Sap van 1 citroen ( dezelfde als van de rasp)
- Wat boter of olie om de vorm voor de gortring mee in te smeren
Een dag eerder:
Was de gedroogde vruchten. Zet ze op met zoveel water dat ze net onderstaan met de helft van de rasp van de citroen. Breng tot de kook. Haal het van het vuur. Als het afgekoeld de deksel erop en minimaal 8 uur op een koel plek laten staan.
Zet de rozijnen in oude kruiden thee in de week.
Breng de volgende dag:
Een pan met 1 liter water met wat zout en de rest van de citroenrasp aan de kook.
Voeg er de gort bij en kook deze in 15 minuten op een zacht vuur gaar. Meng de helft van de suiker door de gort en naar smaak wat gemalen kaneel. Stort de warme rijst in de met boter of olie ingesmeerde vorm. Druk de gort stevig vast en laat hem in de vorm afkoelen.
Kook in tussen de voorgeweekte vruchten en de afgegoten geweekte rozijnen gaar. Giet het kookwater dan af en meng dat met de citroensap en de suiker. Bindt dat sap dan met de maïzena. Laat het geheel in een paar minuten gaar koken en mooi binden. Vermeng de vruchten er weer door.
Stort de gortring op een grote schaal en giet de nog warme vruchten-compote in het midden.
Men kan de rand versieren met partjes sinaasappel en schijven appel in wat boter met suiker mooi bruin gebakken.
- In plaats van gedroogde vruchten compote kan men ook pruimencompote in de gortring serveren. Maar men dikke melk met rode vruchten smaakt de gortring ook erg lekker.
- Recept Dikke melk: https://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/kaas-melk-zo-dikke-melk-rood-fruit/
Dikke Melk met rood fruit
- Men kan ook 1 persoons-ringetjes op kleine bordje storten en die met een vruchten vulling serveren. Trouwens de gort in een theekopje gedrukt en dan gestort met wat compote ernaast ziet er ook erg mooi uit.
- Ouderwetse Proemkrueze uit Drenthe smaakt ook erg lekker: https://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/pap-brij-12-proemkreuze-streekgerecht-drenthe/
OUDERWETS GENIETEN : NEDERLANDS DIS