HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LAVA-CAKEJES: en toen stroomde de warme chocolade uit de breuk

chocolade

Mijn dochters houden allen erg van chocolade en door hun invloed is dit recept ons huis en mijn keuken ingekomen.

LAVA-CAKEJES – recente import van elders

Chocolade taartjes waar de warme chocolade uitstroomt zijn een populair nagerecht. Het is in feit een combinatie van een chocoladetaartje zonder bloem en een soufflé. Het is ook bekend  als chocolade fondant ,  chocolade moelleux en chocolade lava cake .

De in Amerika werkende  chef-kok  Jean-Georges Vongerichten zegt dit nagerecht bij toeval in New York in 1987 ontdekt te hebben. Maar de Franse chocolatier Jacques Torres betwist dit,omdat het nagerecht al voor die tijd in Frankrijk bestond. Maar Jean-Georges Vongerichten  heeft het wel als nagerecht bekend en populair gemaakt.

Gesmolten lava cakes worden altijd gebakken in een eenpersoons keramiek of glazen bakje. Het bestaat van oorsprong uit boter, eieren, suiker en chocolade. De boter en chocolade worden samen au bain Marie gesmolten. Daarbij worden of de stijf geklopte hele eieren worden gevoegd of als men de eieren splits het eigeel tot een zeer dikke crème geklopt door de boter met chocolade wordt gemengd en later de stijfgeklopte eiwit. Daarnaast zijn er ook vele recepten waarin wel bloem of zetmeel wordt toegevoegd. Zeker voor niet erg ervaren koek-bakkers geeft dit gemakkelijker een goed eind resultaat.

lava cakejes 1

Het nagerecht wordt tegenwoordig gewoonlijk gestort geserveerd. Vaak met verse frambozen, een frambozen- en / of chocoladesaus en bestoven met wat poedersuiker, die vaak op smaak gebracht is. Een takje munt hoort bij de vaste accessoires. Door de chocolade wordt vaak voor de smaak wat sterke koffie toegevoegd.

LAVA CAKEJES ( een recept van hier)

chocolade

 • 250 gram pure chocolade
 • 150 gram roomboter
 • 185 gram tarwebloem
 • 300 gram lichte basterdsuiker
 • 3 grote eieren
 • 3 extra ei-dooiers ( gebruik het wit voor kokosmakronen)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • Poedersuiker
 • Een paar korrels zeezout
 • ( extra opgeklopte licht gezoete room en wat vers fruit en vergeet het takje munt niet)
 • Eventueel een heel klein kopje sterke koffie of 1 eetlepel likeur

 

Neem maximaal 8 keramieke een persoons-potjes. Bestrijk deze helemaal van binnen met net gesmolten boter.

Verwarm de oven voor op 220 ⁰C. Zet een bak met water in de oven.

Smelt de chocolade au bain Marie. Voeg er dan kloppend de suiker en de gezeefde bloem bij. Klop de eidooiers in een kom zo lang dat ze veel lichter van kleur zijn geworden en een stevige crème. Men kan eventueel een deel van de suiker niet door de chocolade maar door de eidooiers mengen. Spatel dit door het chocolade mengsel dat al van het vuur is en maximaal lauwwarm is. Nu kan men zo gewenst ook de sterke koffie of de likeur er door mengen.  Klop de eiwitten met de vanille-extract, een klein beetje poedersuiker en een paar korrels zout zeer stijf. Spatel ( zeker niet roeren) ook dit voorzichtig door het mengsel.

Vul hiermee de vormpjes en zet deze 14 tot 15 minuten in de bak water in de oven.

lava cakejes in bakjes gebakken

Daarna de vormpjes ongeveer 3 minuten uit de oven en de waterbak laten staan. Met een mesje de rand losmaken en op een bordje storten. Gelijk naar eigen smaak versieren en afwerken & natuurlijk onmiddellijk serveren.

lava cakejes 1

HEERLIJK GENIETEN VAN CHOCOLADE – NEDERLANDS DIS

chocolafde taart

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>