HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

FRAMBOZEN zelf geplukt UIT DE NATUUR of JE TUIN

framboos

Van de Frambozen uit onze vroegere tuin werd door iedereen gesnoept. Dus je moest altijd goed zoeken als je trek had in een lekker rood vruchtje. Er gaat echter niets boven mooie dikke wilde frambozen, die hebben toch meer smaak, meer zuur en zoet dan de geteelde soort. En in de natuur plukken we ook elk jaar grotere hoeveelheden frambozen om te verwerken tot sap, jam en frambozenazijn.

De tweede helft van juli is meestal de periode dat wij frambozen verzamelen. En om eerlijk te zijn ook dit jaar is de oogst nog best redelijk.  En dat is opmerkelijk  voor een familie die zo dol is op kleine bessen en andere vruchten. Want al plukkend eten we meestal meer op dan wat we voor thuis-verwerking oogsten.  

Framboos is ook een stekelige struik, maar deze bloeit eerder dan braam, al vanaf mei. Vanaf juni  kan men vaak tot in september frambozen oogsten.frambozenblad in theeOok de bladeren van framboos  zijn nuttig. Thee getrokken van de bladeren smaakt erg lekker, maar bevordert daarnaast om een bevalling gemakkelijker te maken. De stof fragarine die het bevat heeft een gunstige werking op de bekkenspieren van de moeder. Deze plant uit de familie der rozen is nauw verwant aan de braam.  Ze kunnen zelfs onderling zich kruisen. 

 framboos wild

GEBRUIK

Zowel het blad, als de bloemen en de vruchten zijn te gebruiken. Zowel vers als gedroogd blad geeft een lekkere thee.

frambozenbladtheeDe bloemen gefrituurd of in een salade en de vruchten zowel rauw als verwerkt in eindeloos veel gerechten.

Van frambozen kan met wat biologische sinaasappels lekkere wijn maken, met een eigen kenmerkende smaak. Erg geschikt om bij notengebak te drinken bij de middag thee.

Veel traditioneler is azijn gemaakt van frambozen, vroeger  verdund met koel water als frisse drank op een warme zomerdag. Maar ook in het verleden als huismiddel gebruikt bij koortsaanvallen.

FRAMBOZENAZIJN

  • ½ litermaat frambozen
  • ¼ liter witte wijnazijn
  • Ongeveer ¼ kilo suiker

Was de frambozen. Laat ze drogen op een doek. Doe ze in een afsluitbare glazen pot en kneus ze stevig ( bijvoorbeeld met een houten lepel). Giet er al roerend de azijn bij. Sluit de pot.  Laat het zeker 5 dagen staan, maar roer alles steeds meerdere maken per dag om.

frambozenazijn

Giet de frambozen in een filterzak of filterpapier en vang het vocht op. Normaal levert dit ongeveer een halve liter frambozenazijn op. Voeg per ½ liter vocht de helft dus 250 gram suiker toe. Verwarm dit samen in een pan op het vuur en laat alles vervolgens op een laag vuur een 15 minuten koken.

Laat het afkoelen en bewaar op een donkere, koele  plaats in een fles.  Heerlijk met koud bronwater of door citroenlimonade.

Tegen koorts of verkoudheid voegt men het bij warme kruiden thee ( linde, vlierbloesem of kamille) of een scheutje door warm water.

Met een sap-extractor kan men lekkere frambozensap verkrijgen. De ideale basis voor frambozensaus.

ROMIGE FRAMBOZENSAUS

Geschikt over ijs of bij vla.

  • 1,5 dl frambozensap
  • Sap van een halve citroen
  • 1 flesje of pakje slagroom
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel (echte) vanillesuiker
  • Een paar korrels zout

Klop de slagroom met het zout en de poeder- en vanillesuiker lobbig, maar niet stijf. Voeg er dan al roerend de citroensap en frambozensap door.

HAUTE CUISINE – tip

frambozenwaterijs

Van frambozensap maak ik met suikerstroop een soort wat fijnere granita-ijs. Dit ijs serveer ik graag bij mooi roze gebraden lamsfilets  of lamsrug( wel eerst een halve dag marineren met verse kruiden en knoflook) met een groene peper saus. Een te einde combinatie.

frambozen

Andere variaties met frambozen: Mooi korstdeeg met een vanille-amandel-creme, bedekt met verse frambozen. Kwarktaart met frambozen. Frambozenjam. Combinatie met chocolade en frambozen smaken eigenlijk ook altijd erg lekker. Probeer het zelf eens uit.

VRUCHTEN OM EINDELOOS VAN TE SNOEPEN : NEDERLANDS DIS

bosfruit

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>