HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GRIESMEELPUDDING MET RODE BESSENSAUS

Warme griesmeelpudding bereid met ei en met een saus van aalbessen of vlierbessen hoorde bij ons thuis bij de nagerechten voor de zondag. In de week aten we meestal al geen speciale nagerechten of het was na een maaltijdsoep. Uit mijn vroege jeugd herinner ik me dat griesmeel in bruine zakken van 500 gram werd geleverd. In de kast stond een aparte pot om de griesmeel in te doen. Van griesmeel werd ook soms ontbijt-pap  gekookt, hoewel pap-eten als ontbijt bij ons thuis eigenlijk niet zo vaak gebeurde. Ook werden er soms balletjes mee gemaakt voor in de soep, vooral als een tante oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk bij ons aan het logeren was. Zij bakte dan ook van die hoge traditionele appeltaarten van kruimeldeeg.griesmeel

Ik zie de griesmeelpudding nog klaarstaan voor het eten in de winter op een schapje boven het fornuis en in de zomer op de plank als je de kelder inliep. In de winter stond achter op het fornuis dan ook een steelpan met de saus voor de griesmeelpudding. Bij ons thuis werden hier speciaal vlierbessen verzameld voor het maken van die saus. Van die bessen werden flessen gevuld met sap die vervolgens gepasteuriseerd in de kelder naast de weckpotten stonden te wachten op de dag dat ze gegeten zouden gaan worden. Volgens mij werd alleen ook van zwarte bessen sap gemaakt.

In de zomer goot men over de koude griesmeelpudding een warme saus van aalbessen en/of aardbeien, afhankelijk van wat onze moestuin leverde. In de winter ging bijna altijd een warme saus van vlierbessensap over de warme griesmeelpudding. Maar er was nog mee verschil:  in de koude pudding zaten rozijnen & krenten en citroenschil. In de warme pudding in de winter vaak kaneel en een smaak die ik toen niet kon thuisbrengen. Maar nu weet ik dat de pudding zacht naar rum smaakte. En dat zal er wel in gebruikt zijn. Want er bestonden in die tijd wel kleine flesjes met rum-essence, maar ik kan me niet herinneren die ooit bij ons thuis gezien te hebben. Wel weet ik zeker dat we rum in huis hadden, vaak zowel bruine als kleurloze.

Zondagse    Griesmeelpudding

Nodig:

  • 1 liter melk
  • 100 gram griesmeel
  • Snufje zout
  • 60 gram(basterd-)suiker
  • 1 ei
  • ( en eventueel voorgeweekte rozijnen, krenten of misschien wel abrikozen)

Meng de griesmeel met 35 gram suiker en het zout. Breng de melk aan de kook, strooi dan al roerend het griesmeel mengsel bij de melk. Kook de griesmeel ongeveer in 10 minuten helemaal gaar op een zacht vuurtje. Scheid intussen het eiwit en de dooier van het ei. Klop het eiwit hard met de rest van de suiker en 3 korrels zout. Klop het eigeel los met wat melk en meng dat al roerend door de hete maar niet kokende griesmeelpudding. Haal de pan van het vuur en laat wat afkoelen. Meng dan de geklopte eiwit door de pudding. En giet alles in een klaarstaande met koud water omgespoelde puddingvorm. Zet de puddingvorm weg om op te stijven. De voor geweekte gedroogde vruchten als rozijnen en krenten werden eerst grondig gewassen en zeker 2 uur geweekt. Gelijk na het griesmeel werden deze in de steelpan erbij gedaan en al die tijd meegekookt.

Als de pudding was opgestijfd werd hij op een grote schaal gestort.

griesmeelpudding met

 

  • Soms werd een citroenschilletje meegekookt met de griesmeel, soms ook samen met de sap van die citroen.
  • Door luxe griesmeelpudding werd soms ook fijngesneden sukade en gesnipperde amandelen gedaan ( dan was er meestal geen vlierbessensaus met romig vanillesaus).

De Traditionele Rode bessensaus

Lauwershof

Lauwershof

 

  • 1/3 liter rodebessensap
  • 1 glas water
  • 60 gram ( riet-)suiker
  • 10 gram maïzena of aardappelmeel
  • heel weinig zout ( een paar korrels)

Breng het bessensap met water, zout en suiker aan de kook. Vermeng maïzena of aardappelmeel met twee eetlepels water. Roer het goed door, zodat er een soort zalfje ontstaat. Meng dit met de warme bessensap en kook alles goed roerend 5 minuten op een zacht vuur door.

Wil je griesmeelpudding met de saus die bij mij thuis over de griesmeelpudding ging, namelijk vlierbessensaus, kijk dan: https://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/griesmeelpudding/

vlierbessen 12

TRADITIONELE NAGERECHTEN : NEDERLANDS DIS

Ook andere puddingen worden met verse rode bessen afgewerkt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>