HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HANGOP zeer mooie traditie

Hangop

Hangop dat maak je zelf. 

Hangop kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen.

Vroeger maakte men het zelf thuis. En omdat dit niet zo moeilijk is, waarom niet.

 

Het is een stuk leuker en lekkerder om zelf te maken.

melkkar met paard

Toen men vroeger nog verse melk bij de melkman die langs kwam kon kopen, werd hangop ook gemaakt van melk die zuur en lobbig geworden was. Nu maken we hangop van karnemelk of yoghurt. Om het zelf te maken heb je verder alleen een vochtige theedoek nodig.

HANGOP MAKEN

Nodig:  een keukendoek, een stuk touw of elastiek, een schaaltje en minimaal een liter karnemelk, zuur geworden melk of yoghurt.

WERKWIJZE

Leg een keukendoek in een schaal of een vergiet.

Schenk hierin voorzichtig de karnemelk of yoghurt of zure melk in. Pak de vier hoeken van de doek bij elkaar en bind die vast met een stuk touw of gebruik een post-elastiek.  Hang de inhoud aan een haakje of zo en plaats de schaal er precies onder.

yoghurt laten uitlekken

Laat alles een tijd uitlekken ( minstens twee uur). Het product wat je overhoudt is hangop.

*   Het vocht dat je overhoudt is een soort wei en dat zou je kunnen gebruiken om pannenkoeken te maken.
Gebruik het dan in plaats van melk. Je kunt zelfs minder eieren gebruiken en toch nog een goed pannenkoekenbeslag maken.

pannenkoeken

 

Voor vier personen heb je 1 ½ liter karnemelk of 1 liter yoghurt nodig.

Van hangop kun je natuurlijk een traditioneel toetje maken, zoals vroeger met verkruimelde beschuit, suiker en bessen uit eigen tuin.

Maar hangop biedt eindeloos veel mogelijkheden met jam, fruit, muesli, honing, stroop of suiker en verse vruchten.

strooppot

GROENE SAUS

Met peper, zout en vers gehakte kruiden maak je een heerlijke hartige saus, bijvoorbeeld bij gekookte eieren en gepofte aardappels.

groene kruidensaus

 

Informatie over andere zuivelproducten om thuis te maken:

http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/kaas-melk-zo-zelf-yoghurt-maken/ &

http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-kwark-om-echt-zelf-te-maken/

kwark

 

HEERLIJKE TOETJES VAN PURE PRODUCTEN : NEDERLANDS DIS

melkkoker

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>