HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SPEKKOEK  =  LAPIS LEGIT een INDISCHE LEKKERNIJ    

spekkoek

Spekkoek is tegenwoordig bij elke Toko en zelfs regelmatig in een gewone supermarkt te koop. Het is een gebak dat afkomstig is uit Indonesië en in de koloniale tijd in ons land geïntroduceerd is. We hebben nu het idee dat dit een oorspronkelijk Oost Indisch gerecht is, maar de oorsprong ligt wat complexer. Het is door inbreng van Europeanen die zich in Oost Indië vestigden ontstaan misschien wel uit een vergelijkbaar gebak uit Duitsland. Daar had men in die tijd een “Baumkuchen”, maar die koek wordt rond een draaiende spil boven een houtvuur gemaakt en heeft de lagen in de andere richting.baumkuchen Het hoort nog steeds tot een van de moeilijkst te maken taarten.baumkuchen 2Er bestond in die tijd ook een zogenaamde Neurenberger Spekkoek, maar de bestaat uit twee lagen deeg waartussen een andere gekruide amandellaag wordt gebakken.  Maar in meerdere landen in Europa maakte men ook toen al laagjesgebak, waarbij vaak met alleen bovenwarmte steeds een laag deeg gaar werd  gemaakt. Door deze methode kon men ook zonder oven, al was dat zeer bewerkelijk, een hoge taart maken.  Dit lijkt veel meer op spekkoek, waar de kruiden in de traditionele spekkoek het afwijkende en daarbij de Oost Indische bijdrage zijn. Het werd en wordt nu nog in Indonesië naast Spekkoek maar ook Spekuk en ook Lapis Legit, maar ook Kue Lapis genoemd. Ook maakte men vroeger in Oost Indië een taart met de naam kue lapis, maar dat was anders omdat het bestond uit 2 lagen cake met ertussen dikkere gekleurde lagen dat veel meer op pudding of gelei leek.

Spekkoek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. In de meest oorspronkelijke recepten werd het uit 1 deeg, dus uit laagjes met dezelfde kleur deeg opgebouwd. Tussen de lagen werd een dunne laag boter gesmeerd voor men de volgende laag deeg erop aanbracht. Tegenwoordig wordt de taart meestal uit twee lagen opgebouwd, waarbij de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker. In de lichte lagen gebruikt men geraffineerde (witte) suiker. Soms wordt ook alleen de donkere laag sterk gekruid.  De later ontstane versies met cacao en groene pandan zijn hierop gebaseerd.

spekkoek 2Pandan is een palmsoort, die tegenwoordig vrij zeldzaam is geworden. De bladeren worden vanwege de eigen nootachtige smaak voor veel traditionele gerechten gebruikt. Uit heel jong blad werd bladgroen gewonnen, die dan de groene kleur aan een gerecht gaf. Er bestaat ook traditionele pandancake :een erg sponsachtige licht groen luchtig gebak. Maar voor de groene kleur gebruikt men tegenwoordig bladgroen uit andere planten gewonnen.

pandan blad

pandan blad

De naam spekkoek ligt voor de hand daar de laagjes lijken op doorgesneden doorregen gerookt spek. Spekkoek bakken is een nauwkeurig karwei en werd daarom vroeger beperkt gemaakt voort voor feestdagen en andere speciale gelegenheden. Tegenwoordig is het hier overal te koop.

RECEPTEN

In de meest oorspronkelijke recepten worden heel veel eieren gebruikt. Dat is technisch vrij logisch omdat dan de taart veel sneller stolt/gaar wordt en dus met een primitieve oven nog te maken was. In de loop der tijd is de hoeveelheid eieren behoorlijk afgenomen.

SPEKKOEK met veel eieren

  • 20 eieren, scheiden in eigeel en eiwit
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • ½ kilo boter
  • 3 eetlepels koffieroom of gecondenseerde zoete melk ( vroeger in blik) of half room half melk
  • 125 gram bloem
  • 1 eetlepel vanillesuiker OF 2-3 zakjes
  • Weinig zout
  • Voor de bruine laag:
  • 4 theelepels anijspoeder
  • 8 theelepels kaneel
  • 5 theelepels kruidnagel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 volle theelepels kardemon

Roer de boter ( op kamertemperatuur) tot een romige massa gemengd met de koffieroom ( of vergelijkbaar).

Klop de eidooiers tot een lichter van kleur wordende crème met een paar korrels zout en de meeste basterd- en vanillesuiker. Roer de boter door de eidooier crème.

Klop de eiwit stijf met wat basterdsuiker en weer een paar korrels zout.

Schep dit voorzichtig tot de licht gele crème.

Zeef de bloem met wat zout over dit mengsel en verroer dit voorzichtig.

Verdeel het in twee porties en kruid er een met de kruiden.spekkoek deeg Verwarm de oven voor op 150 ⁰C.

Neem een dichte ronde taartvorm. Besmeer die helemaal met boter en leg een op maat geknipt vel vetvrij papier op de bodem.

Leg als eerste een laagje licht deeg op de bodem, net zo dik als een normale pannenkoek.spekkoek maken

Zet de bakvorm hoog in de oven en bak de laag tot het net licht gebakken is.

Verdeel nu een laagje donker deeg over de onderste laag en bak dit weer hard. Ga zo door tot alle deeg op is. Plaats als de cake dikker wordt deze wat lager in de oven. Ook kan men halverwege de dichte bakvorm in een pan kokend water zetten. Zo zorgt men ervoor dat de spekkoek niet aan de onderkant  te donker wordt.

Laat als alle lagen gebakken zijn en het deeg op is, de spekkoek rustig afkoelen. Snij de spekkoek pas geheel afgekoeld in kleine stukjes.

  • Sommigen gebruiken voor het kruidige deeg donkere basterdsuiker in plaats van witte.

spekkoek

 

ANDER RECEPT met 1 soort deeg

  • 400 gram boter
  • 400 gram suiker
  • 12 of minder eieren
  • 200 gram bloem
  • Wat zout
  • En als kruiden:
  • 11/2 theelepel kardemon
  • 2 theelepels kruidnagel
  • 3 theelepel kaneel
  • 1 ½ theelepel fijne koriander
  • 2 theelepels nootmuskaat

Maak het deeg op vergelijkbare wijze. Maar kruid alle deeg.

Bak de lagen op dezelfde wijze , maar gebruik steeds een laag van hetzelfde deeg. Maar smeer wat dun vloeibare boter voor men een nieuwe laag deeg aanbrengt.

  • Er zijn nog meervariaties in kruiden voor de spekkoek gevonden.
  • een laags spekkoek

 

GENIET VAN DE TROPEN THUIS :NEDERLANDS DIS

palm oost indie

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>