HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KERSENPAP   uit de  BETUWE van EERTIJDS

kersen aan de boom

Vroeger met boomgaarden met grote kersenbomen in de Betuwe beschikte men een bepaalde tijd over eindeloos veel kersen. Dit gerecht kon iedereen dan op tafel zette. Want duur was het zeker niet. Er bestaan zeer veel variaties op dit recept. Elke familie bereidde het op  zijn eigen manier.

KERS in BLOEI

KERS in BLOEI

KERSEPAP 1

  • ½ kilo kersen
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 ½ liter melk of karnemelk
  • 125 gram rietsuiker
  • Snufje zout

Was en ontpit de kersen. Kook ze met een bodempje water tot een soort moes of compote.

Maak intussen een papje van 1 liter melk of karnemelk en voeg er de kaneel en wat zout bij. Vermeng het al roerend met de rest van de melk of karnemelk en verhit het al roerend op een klein vuur. Gebruik je melk, dan mag het zacht koken. Maar gebruik je karnemelk, zorg ervoor dat de pap net niet kookt. Maar blijf in elke geval roeren en verwarm het geheel door tot het mooi gebonden is.lammetjespap

Voeg dan de kersen erbij en eventueel wat suiker.

Vroeger werd meestal de suiker achteraf toegevoegd.

kersepap

Of

KERSEPAP 2

  • ¾ kilo kersen uit de Betuwe
  • 50 gram boter of margarine
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 liter karnemelk
  • mespuntje zout
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 glaasje brandenwijn

Was en ontpit de kersen. Gebruik een kersenontpitter voor zoveel kersen. Stoof ze met een klont boter of margarine en strooi er de kaneel over.

Los de bloem ( goed roeren)en een paar korrels zout op in 1 glas karnemelk. Vermeng dit met de rest van de karnemelk.  Zet de pan met de karnemelk op een vrij kleine pit en verwarm al roerend de karnemelk, maar laat het niet koken. Blijf verwarmen totdat de karnemelk fluweelachtig gebonden is geworden.

Vermeng in tussen de gestoofde kersen met de brandenwijn en de donkere suiker.

Serveer de pap in een bord. Giet er royaal een schep kersen met sap over.

 

Vroeger werd kersepap zowel warm als lauw als koud gegeten. Het werd vaak ook als hoofdgerecht gegeten.

  • Kersenpap werd het hele jaar ook goed met kersen uit een weckglas of kersen op siroop uit glas gemaakt. Als men dat nu dan combineert met gekookte gort en dikke melk of hangop, krijgt men een bijzonder gerecht passend aan de smaak van de huidige tijd. Samen met kaneelkoekjes wordt het dan zeker een culinair gerecht.
  • kersepap culinair 2
In de kersentijd kende men een soort nationale sport in de Betuwe namelijk kersenpitspuwen.
( Nu herinner ik mij dat we dit ook vroeger  in Limburg deden).

Op “De wagen vol verhalen”kunt u er over lezen: http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Sport-en-vrije-tijd/kersenpittenspuwen.htmleen wagen vol logo

STREEKGERECHTEN uit GELDERLAND : NEDERLANDS DIS

kersepap culinair

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>