HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CHARLOTTE RUSSE een echte KERST-PUDDING  

Onkerst koekze dochters  hadden een paar jaar terug ineens besloten voor het nagerecht voor onze kerstmaaltijd te zorgen. Op zich zelf al een grote verandering. Zeker voor mij want iets loslaten met eten is nu niet mijn gemakkelijkste kwaliteit.  Want een kookfanaat als ik kan dat toch eigenlijk niet goed. Maar het leuke is dat zij toen de keuze hebben laten vallen op een echt klassiek nagerecht. Ik herinner me nog dat ik het als kind zelf een fantastisch toetje vond. En dan heb ik het over een kleine zestig jaar geleden, toen mijn ouders dat maakten.

Ik zie hem nog stevig overeind met rood lint met een mooie strik om de lange vingers gebonden. Erin waren toen kleine dunne kaarsjes gestoken.  Traditie wint zo altijd.

CHARLOTTE RUSSE

charlotte russe

 

Charlotte is een nagerecht waar in een rand van cake, koek of brood een gelei of een pudding wordt gestort. Soms wordt er ook ijs als vulling gebruikt. In wat oudere kookboeken kom je vele recepten ervoor tegen. In het “Haagse kookboek”uit 1959 staan er wel meer dan 15 variaties.

Zij beginnen met een maraskijnpudding met stijfgeklopte room en een wand van biscuits. Maraskijn is een bitterzoete, heldere likeur gemaakt op basis van de marasca-kers, een variëteit van de zure kers. Meestal schreven we de naam op zijn Frans Marasquin. Tegenwoordig is de likeur niet meer zo gebruikelijk.

Maar ook vroeger werd er vaak ook een andere bavaroispudding als vulling gebruikt. Bij ons thuis vaak met frambozen.

frambozen

NODIG :

  • Voldoende mooie lange vingers
  • ¾ kilo frambozen ( met kan ook diepvries gebruiken, maar dan de 150 gram voor de garnering toch vers kopen of erg langzaam laten ontdooien).
  • 21 gram gelatineblaadjes of voor vegetariërs agar-agar
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 50 cc water
  • Wat vanillesuiker
  • Wat korrels zout
  • Sap van 2 citroenen
  • 300 cc slagroom
  • 3 eiwitten

 

Bekleed de puddingvorm van binnen met bakpapier. Een iets tapsverlopende vorm is gemakkelijker dan er een met rechte wanden. Zet de lange vingers met de suikerzijde naar buiten langs de rand. Kort de lange vingers eventueel van boven daarvoor wat in. ( men kan de bodem met lange vingers bedekken, dat wordt na storten alleen de bovenzijde )

toetje in wording

 

Week de gelatine in koud water. Of gebruik de agar-agar volgens de gebruiksaanwijzing.  De vruchten voor de pudding ( ongeveer 600 gram) door een zeef wrijven. Het water met wat suiker en citroensap aan de kook brengen. De gelatineblaadjes uitknijpen. En die in het net gekookte water oplossen. De rest van de suiker goed roerend  in de frambozenpuree oplossen. Als de gelatine oplossing voldoende is afgekoeld deze door de zoete frambozenpuree mengen. De room met de helft van de vanillesuiker en een paar korrels zout stijfkloppen. Het eiwit met de rest van de vanillesuiker en ook wat korrels zout ook zeer stijfkloppen. De drie massa’s door elkaar scheppen ( niet roeren). De puddingvorm met lange vingers langs de rand hiermee vullen. Afdekken met folie en volledig laten stijf worden.

Dit duurt in de koelkast zeker een uur of vijf.

Voor serveren de Charlotte voorzichtig op z’n kop op een schaal plaatsen.. Het bakpapier verwijderen en gelijk een mooi lint rond de Charlotte  Russe binden. De bovenzijde afwerken met gespoten stijf geslagen slagroom en mooie frambozen. Dunne kerst figuren van chocolade passen hier mooi bij.

 

  • Men kan altijd wat likeur ( als marasquin ) gebruiken om de lange vingers daarmee te bevochtigen, alleen kinderen vinden dit vaak niet lekker.marasquin

 

  • Lange vingers kan je ook zelf eerder maken. Ze bestaan al zeer lang en werden traditioneel zeker na de Franse tijd in onze streken gebakken. In Frankrijk werden ze al eerder gemaakt en heten toen vaak Biscuits de Savoye.

lange vingers

Nodig:  Een spuitzak en een bakblik met bakpapier, oven op 190 °C

  • 3 eieren
  • 70 gram fijne suiker
  • 75 gram bloem
  • Poedersuiker
  • vanillesuiker
  • Een weinig zout

 

Scheid de eieren. Klop de eiwit met 60 gram suiker en een paar korrels zout zeer stijf.

Klopt de eidooiers met 10 gram suiker en ook wat zout tot een crème.  Schep dit door elkaar.

Meng hier al zevend de bloem met wat vanille suiker door. Spuit dit deeg met een spuitzak in lange reepjes  op wat afstand van elkaar. Bestrooi de vingers met gezeefde poedersuiker. Afbakken in ongeveer 10 minuten. Op een rooster goed laten afkoelen.

En een jaar later maakten onze kinderen weer het nagerecht. Dat werden hun versie van lava-cakejes: en die waren echt lekker. Echt zo’n nagerecht voor de huidige cupcake-generatie.

lavacakejes

EEN KLASSIEKER : NEDERLANDS DIS.

hulst

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>