HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ENGELSE KETEL-PUDDING   [ DUS PLUMPUDDING ] NATUURLIJK VOOR KERSTMIS

hulstTussen alle recepten voor een traditionele kerstpudding vonden we een vrij simpel recept voor een echte plumpudding. Maar ondanks dat heb je toch veel ingrediënten hiervoor nodig. En het blijft veel werk om een dergelijke traditionele gerecht voor Kerst te maken.

Het is ook leuk om het wel te doen, zeker als je het voor een groter gezelschap kunt bereiden. Als je bij anderen bent uitgenodigd om met kerstmis te komen eten , blijft het een prachtige bijdrage aan een gezellige kerstmaaltijd.

Maak de kerst-pudding wel ruim van tevoren, zodat de sterke drank goed kan intrekken. Vroeger was het zelfs gebruikelijk om al aan het eind van de zomer de plumpudding al te maken en dan in vetvrij-papier in een blik verpakt met wat lekkere sterke drank in een blik afgesloten tot kerstmis te bewaren.

 

Ik herinner me een kerstdiner dat wij als gezin elders als gasten mochten meemaken. Het was een erg chique bedoeling. Met keurig bedienend personeel, die aan het eind van het kerst-eten feestelijk brandend meerdere plumpuddingen binnen droegen. Vervolgens werden stukken plumpudding op bordjes in een gele saus geserveerd.  En daar stond een stuk raar gebak voor mijn neus. Hij rook onaangenaam naar wat ik nu weet rum was en het geheel zag er echt niet uit. Maar we waren netjes opgevoed en namen de lepel te hand om dit wonder, dat net nog brandde te eten. Raar het was eigenlijk helemaal niet echt warm, maar nog een beetje lauw en het smaakte meer dan vreselijk. Gelukkig hadden ze voor ons kinderen nog een portie vanille-ijs om die smaak weg te werken. Het heeft jaren geduurd voor ik plumpudding weer probeerde en toen vond ik het nog lekker ook.

 

geflambeerde plumpudding

 

PLUMPUDDING

Bijgaand recept levert zeker 18 stevige porties op.

NODIG

  • 125 gram volkoren-meel
  • 125 gram verse broodkruimels
  • 125 gram gemalen wit nier- of rundervet
  • 3 eieren- losgeklopt
  • 1 kleine wortel, geraspt
  • 1 appel – geschild, klokhuis verwijderd en geraspt
  • 85 gram bruine suiker
  • 75 gram gehakte amandelen of amandelschaafsel
  • 50 gram bolletjes gember ( gember op siroop), in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels gemalen amandelen of hazelnoten
  • 60 gram gehakte walnoten
  • 75 gram  halve bigarreaux
  • 100 gram gele rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 100 gram gekonfijte citrus-schil ( half sinaasappel/half citroen) fijngesneden
  • 4 pruimen, pitten verwijderd en fijngesneden
  • het sap en schil van 1 citroen
  • 1,5 tl mixed Spice = Engelse koekspecerijen
  • 3/4 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 125 cc blond bier bijvoorbeeld Texels Goudkoppe

 

Bereidingswijze

Doe de bloem, broodkruimels, het vet, eieren, geraspte wortel, geraspte appel, bruine suiker, gehakte amandelen, gember, gemalen walnoten, bigarreaux, rozijnen, krenten, citrus-schil, pruimen, citroensap en -schil, mixed spice, bakpoeder, zout en bier in een grote beslag kom.

Laat iedereen die aanwezig is 1 keer in de kom roeren terwijl hij of zij een wens doet. Daarna moet men nog wel enkele keren het deeg omroeren tot het een samenhangend geheel is geworden.

Vet 2 grote of 4 kleine puddingvormen in en vul deze tot 7/8 op met het puddingmengsel. Dek stevig af met ingevet bakpapier. Dek dit weer af met aluminiumfolie en bind de rand dicht met een touwtje. Zet de puddingvormen op een onderzetter of een omgekeerd plat bord in een grote pan. Vul de pan voor de helft met kokend water. Doe de deksel op de pan en laat het water zachtjes koken, zodat de puddingen staan te stomen. Vul het water regelmatig aan. Om de pudding gaar te stomen hebben kleien vormen een uur of 5 nodig , grote puddingvormen zeker het dubbele, zeg maar 10 uur.Laat de pudding volledig afkoelen, Vervang het vetvrije papier en de folie. Nu kan je alles met een post-elastiek dicht binden.

Bewaar de pudding op een koele, donkere, maar droge plaats ( kelderkast). Giet regelmatig wat whisky, rum of brandenwijn op de pudding. Niet langer dan 3 maanden bewaren.plumpudding

SERVEREN

Stoom de pudding in 2 tot 3 uur warm. Snij het in plakken en flambeer de pudding aan tafel.

Serveer er rum- of vanille saus of crème bij.

 

VEGETARISCHE VERSIE VAN PLUMPUDDING

  • Niervet is voor vegetariërs of als je het niet kan krijgen te vervangen door ontgeurde kokosvet of olie of palmolie. Deze even van de voren in de diepvries leggen, zodat je het kunt verbrokkelen door het deeg heen.

 

mixes spices

 

  • Mixed Spice is een vergelijkbaar Engels specerijen- mengsel als in Nederland koekkruiden.

Samenstelling:  kaneel

  • 1 lepel gemalen KANEEL
  • 1 lepel gemalen NOOTMUSKAAT
  • 1 lepel gemalen KRUIDNAGEL
  • 1 lepel gemalen KORIANDER
  • 1 lepel gemalen GEMBER
  • 1 lepel gemalen PIMENT
  • 2 lepels gemalen FOELIE

2014-04-02 15.34.49

Jan in de zak of ketelkoek is een simpele Nederlandse versie van Engelse Plumpudding. Die kan je ook voor kerstmis maken. Zeker als je dat wat van te voren doet en deze ook regelmatig overgiet met wat alcohol, zal deze zeker smaken.

http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/broeder-jan-in-de-zak-ketelkoek-poffert/

CAM00313 (1)

 

GENIETEN MET KERSTMIS : NEDERLANDS DIS

 

kerst 1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>