HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KERST-PEREN & VEENBESSEN-COMPOTE of gegrilde ANANAS

Tutti Frutti

In onze traditionele keuken was het gebruik van fruit in hartige gerechten vroeger veel regelmatiger dan we zelf in onze dagelijkse keuken tegenwoordig  benutten. Een gerecht als hete bliksem: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/hete-bliksem/

maar ook stamppot gedroogde appeltjes uit Groningen : http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/stamppot-gedroogde-appeltjes/  laat dat al zien.

gedroogde appeltjes

gedroogde appeltjes

Alleen door “nieuwere”producten als bij voorbeeld avocado’s en mango’s is dit weer aan het veranderen. Naast verse appels, peren, pruimen , kersen  en bessen horen gedroogde vruchten als pruimen, appel en abrikozen in onze keuken zeker thuis. Maar ook rozijnen en krenten geïmporteerd  uit zuidelijke landen.

Door het verdwijnen van hoogstamfruitbomen en de daarbij horende brede variatie in soorten fruit uit onze tuin zijn vele vruchten als kersen, pruimen en morellen vrijwel helemaal verdwenen. Maar ook appels en peren, die wij zelf vroeger in overvloed door eigen bomen konden oogsten.  Gelukkig  blijven we vaak met feestgerechten langer oude tradities voortzetten. En zo komen ook deze traditie weer terug in onze dagelijkse keuken.

Rood gekookte peertjes worden algemeen bij een kerstdiner geserveerd. Het is een gerecht dat erg lekker is en bovendien simpel te maken is. Uitgebreide informatie over stoofperen en de bereiding vindt men op:

http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/stoofperen/

Stoofperen

 

 

 

 

 

 

Maar nu andere

KERSTPEREN ( ingemaakte peren voor feestdagen)

  • ½ kilo rietsuiker
  • fles mooie rode wijn
  • 1 ¼ kilo stoofperen
  • 1 kaneelstokje
  • 6 kruidnagels
  • 6 piment-bessen
  • weinig zoutkorrels
  • vanille
  • 2 eetlepels citroenrasp en sinaasappelrasp ( onbehandelde fruit gebruiken)
  • 125 ml brandewijn of cognac
  • 3 kruidnagels

Los de suiker op in de wijn in een grote pan zachtjes kokend. Schil en halveer de peren ( maar laat het klokhuis zitten ).Voeg die toe, samen met de kruiden en citrusrasp. Kook alles op een laag vuur, de peertjes afgedekt tot deze gaar en zacht zijn. Kan wel 4 uur duren afhankelijk van de gekozen soort peren.

Vis de peren uit de pan en doe die bijvoorbeeld in een groot ( eerst schoongemaakt) weckglas.

Kook het vocht 15 minuten in , terwijl de pan tegen de kook wordt gehouden. Neem 125 ml van dat vocht , eerste wel zeven, als dit wat afgekoeld is en vermeng dat met dezelfde hoeveelheid sterke drank. Giet dit over de peren en voeg daar de 3 kruidnagels bij. De potten goed sluiten. Bewaar de peren op een koele, donkere plek. Ze blijven zeker een maand lekker.ingelegde peren

  • Dit is een koude , maar lekkere variatie op stoofperen, maar wel gezien de alcohol alleen voor volwassenen. Smaakt erg goed bij gebraden kalkoen en wild.

Rode bosbes, Veenbes, Cranberry en Preiselbeeren

cranberrie

Op Terschelling heeft eens een schip met cranberries schipbreuk geleden en dus groeien er nu cranberries op dat wadden eiland. Althans dat wordt zo verteld.

Nu bestaat er veel (botanische) strijd en onenigheid over wat nu bosbessen en veenbessen, preiselbeeren ( zoals ze in Duistland heten) en cranberries zijn. De plantkundigen mogen van mij er ruzie over maken, want voor de keuken maakt het niet zoveel uit.  Ze worden dan ook allemaal op vrijwel dezelfde manier met de kerstdagen veel gegeten en ze zijn erg gezond en lekker.bosbes

Maar uiteindelijk zijn ze allemaal familie van elkaar. Naast de traditionele blauwe , donkere bosbes groeit ook in ( Noord) Nederland de rode bosbes, die vaak veenbes wordt genoemd. Die kan men dus de kleine veenbes noemen, en daarnaast groeit nu ook de grote rode veenbes op Terschelling, wat in het Engels cranberry heet.

VEENBESSENCOMPOTE

  • 250 gram bessen ( van welke soort – mag ook diepvries zijn)
  • ½ onbehandelde sinaasappel
  • 2 eetlepels water
  • 50 gram riet- of basterd suiker
  • Paar korrels zout

Doe het water in een roestvrijstalen steelpan, voeg daar weinig zout, de rasp van een halve sinaasappel en zeker de sap van een halve sinaasappel bij. Zachtjes aan de kook brengen en dan de bessen erbij voegen. Zo lang op een zacht vuur ( tegen de kook aan ) doorkoken tot de meeste bessen opengesprongen zijn. Dan de suiker erbij en zolang al roerend koken dat de suiker is opgelost. Koud laten worden. In potjes doen. En bewaren tot gebruik.cranberriecompote

  • Deze compote smaakt ook bij gebraden rollade en gekarameliseerde ham voortreffelijk.

 

ananas

Gebakken of gegrilde ananas.

Tegenwoordig kan men vaak echt goed rijpe ananas hier kopen. Snij de ananas ( na de buitenzijde eraf te hebben gesneden)  in mooie pakken, snij of boor dan de harde kern eruit.gebakken ananas

In de koeken pan met neutrale olie of voor bij een hartig gerecht in olijfolie mooi bakken, maar niet te lang want ananas verbrandt snel. Ook op een warme gril kan men deze plakken snel roosteren, nu deze vooraf met wat olie in kwasten.gegrilde ananas

Met vanille of kaneel-ijs heeft men een overheerlijk toetje. Een schepje frambozencollie of veenbessencompote past hier goed bij.

 

LEKKER GENIETEN : NEDERLANDS DIS

kerst koek

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>