HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PROEMENKREUZE EEN PAP of BRIJ uit DRENTHE

PROEMENKREUZE is een Drents Streekgerecht, zeg maar een brij op basis van gedroogde pruimen, gezoet met rozijnen en dan gebonden.

Ingrediënten:

gedroogde pruimen

 

 

 

 

  • 250 gram gedroogde pruimen
  • 200 gram rozijnen
  • 1 liter water
  • een paar korrels zout
  • 3 eetlepels stroop
  • 3 eetlepels boter of reuzel
  • 1/2 eetlepel azijn of citroensap
  • 1,5 eetlepel aardappelmeel
  • 2 eetlepels water

Men was eerst de pruimen en rozijnen en zet ze daarna zeker een nacht in de week in ongeveer 1 liter water.

Zet dit de volgende dag samen met het weekwater, de azijn, de stroop, wat zout en de boter of reuzel op het vuur.

Zeker 5 minuten door laten sudderen. Meng aardappelmeel met water tot een papje. Meng hier wat warm kooknat door, goed roeren en dan bij de pruimen doen. Goed roerend aan de kook brengen en op een zacht vuur gaar koken.

Proemenkreuze werd zowel warm als koud als pap gegeten, maar ook als groente bij de aardappels geserveerd.

proemenkroeze

  • In plaats van aardappelmeel wordt maïzena gebruikt om dit gerecht te binden. Maïzena heeft minder smaak dan aardappelmeel.  Sommigen kookten apart karnemelkse bloempap en vermengden dat met de gekookte pruimen, rozijnen met reuzel, stroop en azijn.
  • Dit recept is veel ouder dan begin 1900. Pas vanaf toen werd in Nederland fabrieksaardappels verwerkt tot aardappelmeel en kon uit maïs maïzena worden gewonnen.
  • Waarschijnlijk is het binden met karnemelkse bloempap zonder verder bindmiddel het oudere oorspronkelijke recept.

 

Voor de foto en achtergrond gegevens dank aan: Smakelijk Drenthe & het kookboekje

drents kookboek

 

OUDE STREEKGERECHTEN: NEDERLANDS DIS

drenths landschap

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>