HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CHOCOLADEVLA PAP & BRIJ 14

kakao

NU begint pap en brij langzaam via vla, custard en pudding een toetje te worden.

Na vanillevla is waarschijnlijk chocoladevla de populairste vla-soort in ons land. Nu kopen de meesten gewoon een pak in de supermarkt.pak chocolade vla Maar niets kan de plaats innemen van echte zelfgemaakte chocoladevla.

Eerst maken we gewone chocoladevla:

  • 1 liter melk
  • Wat zout
  • 50 gram maïzena
  • 50 gram cacaopoeder ( mag ook wat meer zijn)
  • 100 gram witte basterdsuiker

Zet een klein glas melk apart. Breng de rest van de melk met wat weinig zout aan de kook ( voeg al 10 gram van de suiker toe, dan brandt de melk minder aan. Natuurlijk wel goed roeren).

Maak een mengsel van de maïzena, de suiker en de cacaopoeder. Maak hier met het glas melk een papje van. Giet wat kokende melk bij het papje en goed roeren. Giet dit laatste al roerend bij de zeer warme melk. Blijf roeren als je de vla een paar minuten laat doorkoken om de maïzena gaar te maken en de vla mooi te binden.chocolade vla

  • VARIATIES op Chocoladevla

 

  • Wil men cacao-vla met meer smaak voeg dan een kopje sterke espressokoffie bij de kokende melk en bereid de vla op dezelfde wijze alleen met 5 gram maïzena en 10 gram suiker extra.
  • Je kan de structuur van de vla verbeteren door van 1 ei het eigeel en eiwit te scheiden. Klopt het eiwit met een weinig zout en suiker zeer hard. Klop de dooier los en als de vla tot ongeveer 80 °C is afgekoeld, klopt  men dit eigeel door de chocoladevla heen en blijft een tijdje kloppen. Is de vla dan handwarm geworden schept met voorzichtig het eiwit door de vla.
  • In de afkoelende vla nog 40 gram geraspte donkere goede chocolade mengen.
  • Door toevoegen van echte vanille, kaneel, Spaanse peper kan men de smaak nog verder ontwikkelen. Een warm wentelteefjes gemaakt van een kaneelbeschuitje erbij, of wat verse frambozen en een blaadje munt en zo kan iedereen wel een verdere aanvulling vinden.

Serveer deze chocoladevla natuurlijk met vers geklopte slagroom met wat vanille en suiker.

EINDELOZE TOETJES : NEDERLANDS DIS

keuken jaren 50tig

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>