HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BIERPAP pap van vroeger

donker bierBIERPAP EN ZO

In de Achterhoek werd bierpap voor de vrouw gemaakt. Natuurlijk alleen als ze weer zwanger of aan het bevallen was.  Deze pap zou er voor zorgen dat er voldoende  borstvoeding voor de nieuwgeborene was. Het zette de ‘zog‘ aan. In de pap werd melk, bier, bloem, ei, zout, suiker en boter gebruikt.

Op meer plaatsen werd bier voor speciale dagen in de pap gebruikt. Maar bij onze Vlaamse buren is er een veel grotere traditie voor bierpap, biersoep, bierenbrood, biersoppe of hoe het dan ook genoemd werd. In de tweede wereld oorlog werd biersoep helemaal populair. Het werd toen een volwaardig eten. Doordat melk en zelfs karnemelk uiterst schaars en slechts beperkt op de bon verkrijgbaar was, werd bier wat in België vrij te koop bleef of ook wel thuis werd gemaakt veel in de keuken gebruikt.

Maar ook in het oude kookboek: “Eenen Nyeuwen Coock Boeck”geschreven door Gheeraert Vorsellman, in 1560, vinden we een recept voor bierpap of biersoep…

Om een biersoppe te maken in die vasten.

Siedt geschelde gesneden appelen een oft twee met wat rosine in een panne met wat wijns tot dat si redeliken bestaen te morruwen; dan doeter vi. oft vii. druppelen olien toe, ende gieter goet bier toe, ende giet dit wel heet sonder sieden, op gesneden wit broot, ende etet met lepelen.

traditionele oost vlaamse mastellen

traditionele oost Vlaamse mastellen

In Vlaamse recepten gebruikt men vaak Mastellen om bierpap te maken. Mastellen is of was traditioneel brood waarin bloem, boter,melk, suiker en kaneel tot een soort donut-broodje wordt gebakken. Vaak werden deze mastellen met suiker gevuld als een soort zoete tosti bereid en warm gegeten. Maar ze werden ook droog verkocht.

oud kookboek

oud kookboek

Recept voor Mastellen : https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/bestellenpap-of-mastellenpap-streekgerecht/

BIERPAP

  • 1 liter melk
  • 1 flesje bier ( alle bier werd gebruikt: fruitbier, licht bier, oud bruin…)
  • 60 gram bloem
  • Wat zout
  • 1 ei ( eigeel en eiwit gesplitst)
  • 40 gram suiker

( eventueel boter )

Maak met wat melk en de bloem een soort koud papje. Breng de rest van de melk met wat zout en de suiker aan de kook ( met suiker brandt de melk minder aan!!). Meng het bloempapje al roerend bij de kokende melk. Blijf even roeren en zet vervolgens de melk op een kleine vlam ( vroeger achter op het fornuis) tot dat de bloemdoor en door gaar is en de melk fluweelachtig is geworden. Wel van tijd tot tijd roeren. Meng het eigeel me wat koude melk, en voeg dat bij de melk als die van het vuur is genomen. Goed blijven roeren. Klop het eiwit stijf met een paar korrels zout. Schep dat door de pap. Verwarm intussen het bier tot ongeveer 80 ⁰C( niet laten koken) en roer dat  voorzichtig door de pap. Als kraamvrouwenkost werd er nog een lepel boter door geroerd.

bierpap

 

BIERSOEP VOOR FEESTELIJKE DAGEN & ALS MAALTIJD IN DE OORLOG: NEDERLANDS DIS

het geheugen van ons land : eten in de tweede wereld oorlog

het geheugen van ons land : eten in de tweede wereld oorlog

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>