HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LAMMETJESPAP / BLOEMPAP PAP & BRIJ 8

lammetje

LAMMETJESPAP

Lammetjespap is een traditioneel Nederlands gerecht. Het is een pap gemaakt van hoofdzakelijk melk en meel of bloem. Het wordt traditioneel met suiker gegeten maar ook wel met honing. Het heeft een flauwe weeë smaak waardoor het vroeger vaak aan kinderen gegeven werd als opvolgvoeding voor borstvoeding. Ook patiënten met tuberculose maar ook andere zieken kregen zeker tot ruim na de tweede wereldoorlog lammetjespap als aansterkende voeding.

folder voor zieken

RECEPT Voor dikke LAMMETJESPAP

  • ½ liter (volle) melk
  • 40 gram bloem
  • Snufje zout
  • (basterd-)suiker, honing

Roer de bloem met een deel van de melk tot een glad papje. Breng in een pan de rest van de melk met een snufje zout zachtjes aan de kook. Giet hierna het bloempapje al roerend bij de kokende melk. Laat de pap vijf minuten op een laag pitje doorkoken onder roeren zodat het niet aanbrandt. Serveer de pap warm met basterdsuiker.lammetjespap

In Twente, Drenthe en de Achterhoek maakte men ook Lammetjes pap voor jonge kinderen en zieken. Men maakte de pap minder gebonden ( 30 gram bloem op ½ liter melk), maar om echt aan te sterken voegde men er een klont “echte” boter en royaal bruine suiker toe.

TRADITIONELE PAP-RECEPTEN:   NEDERLANDS DIS

keuken 9

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>