HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PAP & BRIJ 9 RIJSTEPAP

RIJSTEPAP of Rijstebrij is een oud, zoet gerecht op basis van rijst, melk en suiker. Al op de schilderijen van Breughel is het een symbool van levensvreugde.

schilderij brueghel

deel van schilderij brueghel “luilekkerland”

Het beste is om de rijst in water gaar te koken en daarna de melk toe te voegen. Men kan er naar smaak wat vanille, saffraan of kaneel aan toevoegen. Ouderwetse ronde paprijst moet ongeveer een uur koken, zodat die helemaal zacht wordt.
De aldus verkregen brij wordt meestal met veel (kandij)suiker bestrooid. Hij kan smakelijker gemaakt worden door rauwe eidooiers toe te voegen, of een beetje boter. Ook kunnen gewelde rozijnen of pruimen worden toegevoegd.
Volgens het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal is er een verschil tussen rijstebrij en rijstepap; deze laatste is dunne rijstebrij. De tussen-e van rijstepap wordt in Vlaanderen soms weggelaten.

Echte rijstepap

  • 1 vanillestokje
  • 3/4 liter volle melk
  • 200 gram rijst
  • water
  • wat zout
  • 150 gram suiker
  • 25 cc boter of room
  • Wat kaneel
  • eventueel 1 citroenrasp

Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit.
Breng de melk met het vanillestokje en -merg in een pan met dikke bodem aan de kook.
Zet in een ander pan ruim water op en kook de rijst gaar ( kooktijd afhankelijk van soort rijst*) . Afgieten. Neem de pan met de melk van het vuur en verwijder het vanillestokje. Voeg hier de rijst bij en breng weer tot de kook. Men kan de rijstepap warm eten met een klontje boter, suiker en een snufje kaneel.

RIJSTEPUDDING

rijstepudding met vruchtensaus
Als je de rijstepap verder laat afkoelen krijgt men een soort rijstepudding. Voor rijstepudding wordt vaak nog een ander bindmiddel bij de melk gevoegd en gaar gekookt als maïzena of aardappelmeel (of zelfs gelatine of agar-agar). Door het afkoelende nog warme mengsel kan ook ei-gelen als extra bindmiddel geroerd worden. Als men dan de stijfgeklopte eiwitten er door spartelt krijgt men een luchtigere rijstepudding.
Over de koude pudding kan men een warme of koude vruchtensaus serveren of een chocoladesaus met of zonder rum.

dessertrijst

*  Vaak gebruikt men tegenwoordig zogenaamde dessertrijst. Deze voorbehandelde rijst wordt gemaakt van gebroken ronde rijst. Deze neemt snel veel vocht op. Voor dessertrijst wordt ook vaak een rondkorrelige kleefrijst gebruikt. Deze korrels worden na het koken zacht en plakkerig omdat ze de eigenschap hebben veel vocht tijdens het koken op te nemen. De kooktijd van deze rijst is ongeveer 10 minuten.

* Rijstepap wordt ook gebruikt als vulling voor traditionele Limburgse rijstevlaai.rijstevlaai

* “Door de rijstebrij heen eten” blijkt dus niet altijd zo’n zware klus.

 

HEERLIJKE TRADITIONELE NAGERECHTEN :  NEDERLANDS DIS

 

fornuis

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>