HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RIJSTEKOEKJES traditioneel RESTGEBRUIK

rijst

Rijstekoekjes zijn een oud Nederlands gerecht. Het is een manier om met restjes rijst een smakelijk nagerecht te bereiden. Rijstekoekjes worden gebakken in een koekenpan en warm gegeten.

oud kookboek de verstandige

In een kookboek uit 1667, genaamd de Verstandige kok of sorghvuldige Huys-houdster, staat al een recept voor rijstkoekjes, bereid met kaneel, safrraan, suiker en rozewater.

……Koockt rijs in soetemelk heel dick, dat de korrelen heel blijven. Laet kout worden. Doet er dan wat saffraen in, een weynigh caneel met gestooten beschuyt, dat in roosewater geweeckt is, en suycker, en acht of tien eyeren naer advenant. Den rijs roert ondereen, en dan in boter gebacken, en suycker over geraspt………

 

RECEPT voor rijstekoekjes-

Nodig: gekookte rijst, bloem, ei, suiker, geweekte rozijnen ( in thee of rum), melk, wat kaneel, snufje zout, boter of olie om in te bakken.

Strooi het meel over de rijst. Scheid eidooier en eiwit, klop het eiwit stijf met een beetje suiker & snufje zout. Roer opgeklopt eiwit en eidooier door het meel en rijstmengsel. Voeg rozijnen en suiker toe. Roer tenslotte naar wens wat melk door het mengsel, dat echter niet dun mag worden. Verhit boter in een hete koekenpan en leg er hoopjes mengsel in. Druk die rijsthoopjes wat platter. Bak deze tot ze aan de onderkant bruin zijn. Draai ze vervolgens om. Strooi er na het bakken wat kaneel over. De rijstekoekjes worden wat frisser van smaak als er een halve eetlepel citroensap aan is toegevoegd. De rozijnen kunnen worden vervangen door en/of aangevuld met sukade, geraspte appel.

rijstkoekje

Maar naast zoete rijstekoekjes werden er ook hartige gemaakt. ( het volgende recept vindt zijn oorsprong in Het Haagse kookboek uit 1934)haagse kookboek

Hartige Rijstkoekjes

  • 200 gram gare rijst
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • klein beetje groentebouillon
  • geraspte kaas ( liefst belegen boerenkaas)
  • peper en zout
  • losgeklopt ei
  • paneermeel
  • frituur met frituurvet

Maak een roux van de boter, voeg dan de bloem erbij en bind daarmee wat groente bouillon tot een stevig gebonden maar wel gaar geheel.

Voeg hier de rijst, de geraspte kaas en peper en zout naar smaak bij. Maak rolletjes of schijven van dit mengsel. Haal die stuk voor stuk door het losgeslagen ei en rol ze daarna door de paneermeel. Laat ze rustig afkoelen.

Bak de hartige rijstkoekjes in een frituur van 170 graden. Op vetvrij papier laten uitdruppen. Lekker met gefrituurde peterselie of salieblaadjes.

gefrituurde salieblaadjes

* Ook een kliekje gekookte rijst die al op smaak is gemaakt bijvoorbeeld in de vorm van nasi of risotto is zo goed te verwerken. Ook voor andere gekookte granen, zoals bij voorbeeld couscous is dit recept handig.

 

OOK KLIEKJES KUNNEN BIJZONDER SMAKEN : NEDERLANDS DIS

keuken jaren 50tig

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>