HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RIJSTEPAP een rijstebrij-berg vroeger in de ochtend en de avond

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Echt een Nederlands nagerecht. Het werd trouwens ook als ontbijt gegeten. Niet alleen in Luilekkerland moesten kinderen vroeger door de rijstebrij-berg heen eten.

luilekkerland

In de oorspronkelijke tekst uit een kookboek uit de 18de eeuw (?) was het trouwens een boekweit-berg, wat een stuk minder aangenaam in mijn oren klinkt. En waarschijnlijk ook voor velen minder lekker smaakt.

 

Dus rijstepap

Recept:

  • 125 gram ronde(pap-)rijst
  •  1/2 liter melk
  • 2 eetlepels witte suiker
  • 1 vanillestokje
  • snufje zout

Snij de vanille-peul open en schrap de inhoud erbij. Doe dat samen met de melk in een steelpan ( gebruik de resten van de vanille-peul in een pot voor vanillesuiker). Laat 30 minuten zachtjes aftrekken. Melk daarna met de rijst, suiker en zout opzetten en 15 minuten weer zachtjes laten doorkoken. Wel soms roeren anders bakt de rijst aan de bodem vast.

Serveer de rijstepap lauwwarm of koud, eventueel met nog wat bruine suiker of stroop.

Vanuit voedingswaarde is het eigenlijk beter om de rijst in kokend water met wat zout gaar te koken. Ronde rijst is meestal in 15 tot 20 minuten gaar. Hierbij nog warm zoveel melk met suiker bij doen zodat het een smeuïg geheel wordt. De melk dan ook al minstens 30 minuten met de inhoud vanille-peul zachtjes koken.

Heeft men een beetje gekookte rijst over, dan kan men deze in wat melk met suiker opwarmen. Op het laatst wat boter erbij. Voegt men dan wat kaneel erbij  heeft men weer de ouderwetse rijstebrij. Ook lekker als toetje ( zeker ook voor kinderen).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naar smaak werd vroeger ook vanille, saffraan en kaneel toegevoegd en soms werden er eidooiers door de warme brij geroerd.

Men kan de rijstepap ook gebruiken voor een traditioneel Limburgse rijstevlaai.

LEKKERE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

luilekkerland 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>