HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SMALTAPPELS    EN ANDERE OUDE GELDERSE TRADITIE

Vroeger werd in Gelderland vooral in de slachtperiode vaak stukjes appel meestal  in reuzel gebakken om samen met de gebakken bloedworst , leverbeuling of balkenbrij gegeten te worden. De zacht-zure fruitsmaak van appel past erg goed bij de aardse smaken van de slachtproducten. De combinatie bloedworst met appel is daaruit een vaste traditie geworden.

spiesjes bloedworst met appel

spiesjes bloedworst met appel

Stukjes appel gebakken in uitgesmolten vet –

SMALTAPPELS

  • 25 gram reuzel
  • 2 appels in blokjes
  • 20 gram suiker
  • Wat gemalen kaneel

Schil de appels, boor het klokhuis eruit. Snij de appels in schijven en vervolgens  in blokjes. Verwarm het vet in de koekenpan. Bak de appelstukjes aan alle kanten mooi bruin. Gebruik een houten lepel om te roeren en de appels te keren. Voeg bij al de bruine stukjes appel wat suiker en strooi er kaneel over. Pan van het vuur. Smalt appels werden vaak over de pap gestrooid. smalt appels in de pan

Appels bewaren in vet

Smalt appels was ook een methode om appels langer goed te houden. Voor zachtzure appels als goudrenetten werden na grondig gewassen te zijn in zijn geheel en ongeschild in de vloeibare net gesmolten maar niet erg warme reuzel gedompeld.

In de as gegaarde appels

Was de aslade van de kachel redelijk vol ( er werd vaak hout en turf gestookt) werden deze met een vetlaagje bedekte appels in de hete as gelegd en gaarden zo in de asla.

 

Maar ook zonder vet kan men appels lekker warm bereiden.

Appels gegaard in eigen jas

  • 6 liefs zacht zure appels ( gebruik wel onbespoten of biologische appels)
  • 6 lepels bessenjam of halve lepels bruine basterd suiker
  • Wat kaneel
  • Wat boter
  • Eventueel wat appelsap

Was de appels. Boor met een appelboor de klokhuizen uit de appels
Schik de appels in een ovenschotel. Vul elke leeg-gestoken klokhuis met wat jam of wat minder suiker. Dek het af met een klontje boter. Bestrooi met kaneel. Men kan ook eventueel een half stokje kaneel in elke appel steken. Verwarm de oven voor op 160 ⁰C. Zet de appels ongeveer 15 minuten in de oven.

appel in de schil gebakken

Het smaakt als appelmoes maar dan in een jasje.

Recept Brusselse appels: http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/brusselse-appels/

brusselse apples

En wat dacht je van heerlijke appelbeignets: http://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/oud-nieuw-appelbeignets/appelbeignets

 

HEERLIJKE WINTERTRADITIE : NEDERLANDS DIS

appels bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>