HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VLIERBESSEN: heel andere recepten zoals soep, puree en compote

vlierbessen koken

Ik verwerk vlierbessen eigenlijk zonder er bewust over na te denken alleen tot jams, sap, siroop en wijn. Maar traditioneel werd er ook met vlierbessen gewoon gekookt. Natuurlijk kan men met vlierbessen of vlierbessensap zoete saus maken voor bij de pudding, maar er zijn veel meer mogelijkheden.

gedroogde vlierbessen

gedroogde vlierbessen

Ook werd vlierbessen vroeger vaak gedroogd en dan als een soort krenten in brood en gebak verwerkt.

Zelfs werden verse vlierbessen vroeger vaak in koekjes meegebakken.

vlierkoekjes

Het recept voor traditionele griesmeelpudding met (vlier-)bessensaus staat natuurlijk op Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/griesmeelpudding-met-vlierbessensaus/

griesmeelpudding met

ZOETZURE VLIERBESSENPUREE

 • ¾ kilo rijpe vlierbessen
 • 50 gram basterdsuiker ( licht of donker)
 • 1/3 liter zelfgemaakte azijn of appelazijn
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • ½ theelepel zwarte peper ( gemalen)
 • wat zout
 • 3 fijngewreven gedroogde bloemknopjes van boerenwormkruid
 • wat gemalen kruidnagel
 • 12 gram gemalen gedroogde gember of een plakje verse gember ( fijn gesneden)
 • 60 gram rozijnen

Vlier schoonmaken, uitzoeken en wassen. Ineen vergiet laten uitleken en alle steeltjes eraf ritsen.

In een zeef doen en met een houten lepel alle sap eruit persen ( alle andere methodes zijn ook goed als je maar alleen de sap uit de vlierbessen haalt en de schilletjes en pitten verwijderd).

Zet de vlierbessensap met de rest van de ingrediënten op en kook alles in ruim 20 minuten in tot een vrij dikke puree.

heerlijk met gebakken vlees

heerlijk met gebakken vlees

Heerlijk bij vele vleesgerechten, maar als je eens bloemkoolsoep maakt geeft een lepeltje van deze kruidige puree aan de soep iets heel bijzonders.

Bloemkoolsoep:  http://www.nederlands-dis.nl/soep/bloemkool-met-deksaus-en-bloemkoolsoep-van-vroeger/

bloemkool1

In plaats van Boerenwormkruidbloemen kan men ook foelie of nootmuskaat gebruiken, maar traditioneel werd in plaats van de dure nootmuskaat en foelie vroeger vaak deze gedroogde bloemen gebruikt.bloemen boerenwormkruid

 

VLIERBESSENCOMPOTE

 • 1/3 kilo rijpe vlierbessen
 • 1 /2 glas water
 • 150 gram rietsuiker
 • 6 rijpe pruimen of geweekte gedroogde kwetsen
 • ½ kopje paneermeel
 • Paar korrels zout
 • ½ theelepel kaneelpoeder

Maak de vlierbessen schoon, rits ze van de steeltjes. Zet ze op met het beetje water. Laat ze 20 minuten zacht koken. Passer de massa door een zeef. Licht drukken, niet wrijven. Op die manier dat de pitten en de schilletjes achterblijven maar het vruchtvlees verzameld kan worden.

Zet de puree weer op met de suiker, de pruimen, wat zout en de kaneelpoeder. Natuurlijk moet je steeds blijven roeren met een houten lepel. Is het te dik voeg dan nog wat water (maar niet te veel!) toe. Aan de kook brengen en een kwartier laten sudderen. Voeg dan de paneermeel erbij, terwijl je nog steeds er door roert. Weer even tot de kook brengen en dan in kleine potjes doen. Deze compote is heerlijk door yoghurt en kwark of gewoon als boterhambeleg.

Ook lekker met vegetarische pate

Ook lekker met vegetarische pate

TIP: maak nu een hoeveelheid vlierbessen schoon, verwijder alle steeltjes en slechte bessen. Overgiet ze met komend water en laat ze geheel afkoelen. Verpak ze in plastic zakjes en vries ze in.

Dan kan je er laten wijn maar vooral jam van maken, want  samen met zeker  rozenbottels die je pas later het liefst na nachtvorst kunt oogsten kan je heerlijke jam en gelei ( maar ook wijn ervan maken).

 

Vruchtensoep was vroeger een gangbaar gerecht, tegenwoordig eten we het eigenlijk bijna niet meer en dat is erg jammer. Ook van liefst zeer rijpe vlierbessen kan heerlijke soep worden gemaakt.

VLIERBESSENSOEP

Pluk een vergiet vol met rijpe vlierbessen. Was ze, zoek ze uit en haal ze van de schermen los.

Zet ze op met een pijpje kaneel, de schil en het sap van een onbehandelde citroen. Ongeveer een half uur op een zacht vuur koken. Door een zeef heen en ongeveer een ¼ aan gewicht van het vocht aan suiker toevoegen. Dan 1 liter water, ½ theelepel zeezout en een klont boter erbij en n aan de kook brengen. Binden met maïzena, aardappelmeel of een eetlepel havermout. ( maïzena en aardappelmeel wel oplossen in        een half glas witte wijn en er 1 eetlepel poeder door mengen en goed roeren en dan voorzichtig toevoegen). Soep nog een minuut of 5 zachtjes laten doorkoken. Sommigen mengen er nu een glas witte wijn of sherry door.VLIERBESSENSOEP

 • De laatste vijf kookminuten kan men stukjes of schijven appel, peer of kwart pruimen laten meekoken. Dit maakt de soep nog feestelijker.
 • Geserveerd met een lepel zure room maakt de soep af en natuurlijk smaakt er een geroosterde boterham ( met zoute boter) erg lekker bij.zure room zelfgemaakt

 

GENIETEN VAN DE NATUUR GAAT TOT OP TAFEL : NEDERLANDS DIS

natuur op je bord

natuur op je bord

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>