HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

TAART MET BRAMEN en andere zoete braamgerechten UIT DE NATUUR OF JE TUIN 

bramen

Ze zijn er weer. Je moet alleen na de droogte goed zoeken om mooie bramen in de natuur te vinden. Bramen groeien en bloeien altijd overvloedig. De meeste jaren dragen ze ook veel vruchten. Maar dit jaar zijn er veel vruchten aan de struiken ingedroogd. Eerder het jaar kon men nog vers blad en bloemen oogsten. Van dat verse blad kan men lekkere thee zetten en de bloemen doen het zowel rauw als verwerkt in bijvoorbeeld beignets erg goed.

Mooie gerijpte vruchten zijn geschikt om tot jam, gelei, siroop, wijn en likeur te verwerken. Zo kan men van rijpe bramen zo snoepen of je kunt ze vers verwerken in nagerechten, gebak en toetjes. 

Al  in de prehistorie werden bramen door mensen gegeten. Traditioneel werd er door onze voorouders veel gerechten mee gemaakt. Vaak werden bramen zo als na- of fruit-gerecht gegeten, maar ook bramen werden door velen als zuur ervaren, dus strooide men er vaak eerst suiker over en liet de vruchten hiermee een uurtje of wat staan. Daar werden de vruchten met het gesuikerde sap zo gegeten ( vaak dan gemengd met aalbessen).

BRAMEN-ROOMSCHUIM

  • 1/3 liter slagroom
  • 25 gram havermout
  • 25 gram lichtbruin basterd suiker
  • Paar korrels zout
  • ½ eetlepel  rum
  • 50 gram bramen
havermout

havermout

Rooster de havermout mooi bruin in een droge koekenpan. Laat de geroosterde vlokken afkoelen. Klop de slagroom stijf met de suiker en een paar korrels zout. Maak de bramen schoon en snij ze doormidden of als ze heel groot zijn in vieren. Meng de havermout en de bramen met de rum door de slagroom. Gelijk serveren, maar geef maar kleine porties , want dit nagerecht is heel machtig.bramen met havermout of amandelen

  • In plaats van havermout kan men ook een handje amandelschijfjes aan roosteren en er door mengen en er naast bramen bosbessen op strooien. Maar met havermout is het traditionele en oorspronkelijke recept.

TAART MET APPEL & BRAAM

Maak het deeg van te voren en laat het zeker een half uur in de koelkast in folie verpakt rusten

  • 300 gram bloem
  • 125 gram koude boter in blokjes gesneden
  • 35 gram fijne suiker
  • snufje zout
  • 1 glas ijskoud water
  • 2 theelepels citroensap

Zeef de bloem, de suiker en het zout in een beslagkom. Voegde stukjes boter toe en rol de boter met bloem door je vingers zodat het gaat rullen en het geheel  bestaat uit heel veel kleine ruwe stukjes deeg. Werk snel en het liefst in een koele ruimte. Giet er dan het water en de citroensap door en kneed alles tot een stevige bal deeg. Kap het in folie en leg het in de koelkast weg.

  • Men kan ook kant en klaar bladerdeeg gebruiken, maar dat is wat vetter en zal dus iets anders smaken.

Recept voor snelle bladerdeeg: http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/bladerdeeg-snelrecept/

bladerdeeg

Maak daarna als het deeg in de koelkast ligt de vulling klaar

goudrenet

goudrenet

  • 2 grote zacht-zure moesappels
  • Bijna een ½ kilo bramen
  • 25 gram rietsuiker

Was de appels en schil ze zo nodig. Boor het klokhuis eruit en snij de appel in zo dun mogelijke plakjes. Bestrooi de appel schijven met de suiker ( en druppel er eventueel wat citroensap over). Was de bramen, zoek ze uit en droog ze.

Als het deeg uit de koelkast kan , rol het uit tot twee ronden schijven, die elk groter zijn dan je ronde bakblik ( 25 cm. doorsnede is handig). Vet het bakblik in en leg een van de deegplakken op de bodem. Bedek de bodem met de appelschijven en leg daarna de bramen eroverheen. Neem het andere plak deeg en sluit hiermee het fruit dicht. Druk aan de rand de twee lappen deeg mooi en stevig aan elkaar en als je wat deeg overhebt kan men de taart met wat figuurtjes van deeg versieren. Men kan de figuurtjes met wat losgeslagen ei vastplakken en zelfs de hele taart aan de bovenzijde daarmee afstrijken. Eventueel kan men de taart licht met grove suiker instrooien. Het is handig in de bovenste deeg plak met een vork wat gaatjes te prikken.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 190 ⁰C en bak daarin de taart in ruim een half uur mooi goudbruin.

appel bramentaart

Men kan deze taart zowel warm,lauw als koud serveren. Geslagen room met net zoveel gezoete losgeslagen kwark met een scheutje bramenlikeur smaakt er lekker bij. Voor kinderen de bramenlikeur weglaten en er wat bramensiroop door mengen.

 

BRAMENSAPSAUS  voor bij griesmeel- en andere pudding en koude rijst of  gort

  • 1/3 liter bramensap
  • 50 gram rietsuiker
  • Wat citroenrasp of een citroenschilletje
  • ½ eetlepel  aardappelmeel
  • glas water

Breng de bramensap met ¾ van het water met de suiker en citroenschil of rasp langzaam al roerend aan de kook.  Vermeng de aardappelmeel met het water. Voeg een beetje bramensap bij dit prutje , meng goed en giet het terug in de pan. Nog een paar minuten zachtjes doorkoken, zodat de meel de saus kan binden en helemaal gaar kan worden. De saus kan zowel warm als koud bij een nagerecht gebruikt worden.

bramensaus

 

BRAMENVLA

  • 1 eetlepel boter
  • 1 ½ eetlepel bloem
  • ½ kilo bramen
  • Glas water
  • 2 eetlepel rietsuiker
  • paar korrels zout
  • 1 onbehandelde citroen voor wat citroenrasp en 1 eetlepel citroensap

Was de bramen en maak ze schoon en zoek ze uit. Houd zoals  gewoonlijk een paar mooie bramen achter voor garnering. Smelt de boter en roer er dan de bloem door. Voeg de bramen erbij en druk ze met een houten lepel stuk. Voeg al roerend de citroenrasp, de citroensap, de suiker, het water en het zout toe. Breng al roerend aan de kook en kook de vla zeker een minuut of vijf door, zodat het een egale mooi gebonden blauw-paarse vla is geworden. Koel de vla zo snel mogelijk af bijvoorbeeld door de pan in een bak met ijskoud water met ijsklontjes te zetten. Roer nog steeds van tijd tot tijd, zodat zich op de vla geen vel gaat vormen.bramenvla

Serveer de vla als die echt koud is met opgeklopte licht gezoete slagroom en de achtergehouden bramen.

Serveer er zelf gebakken kletskoppen bij: http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/traditionele-koekjes-kletskoppen/kletskopjes 2

 

RECEPTEN VOOR INMAAK VAN BRAMEN: http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-en-of-je-tuin-bramen/

bramen veel

 

 

GENIETEN VAN FRUIT : NEDERLANDS DIS

 

bos fruit

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>