HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU   MIDDEN  MEI      VEGETARISCH VOORJAARSMENU uit 2000  

In 2000 verscheen bij uitgeverij Verba in Hoevelaken in hun serie sobere kookboeken het “vegetarisch kookboek” geschreven door Fokkelien Dijkstra. Zij heeft een kookboek geschreven vol smakelijke recepten zonder vlees of vis. Zij heeft bij de samenstelling geen rekening gehouden met stromingen binnen het vegetarisme en eieren en melkproducten worden gewoon( soms in redelijke hoeveelheden) gebruikt. Samen met vele andere vegetarische kookboeken uit die tijd, geven ze de groei voor niet vlees  en vis-eten duidelijk vorm.

Onder de naam Fokkelien Dijkstra verschenen een tiental kookboeken rond 2000.  Vaak met redactiewerk van Kisten van Ophem en productie van Textcase uit Groningen.  Dit laatste doet vermoeden dat er delen van elders  vertaald afkomstig zijn.  Dat geldt waarschijnlijk voor meer kookboeken uitgegeven door Verba.

EEN VEGETARISCH VOORJAARSMENU

VOORGERECHT:              KAASTARTAAR MET RADIJS EN KOMKOMMER

Of                                             SPINAZIESALADE MET BLAUWE KAAS DRESSING

HOOFDGERECHT:           GEKOOKTE RADIJS MET KERVELSAUS, AARDAPPELNESTJES

HET NAGERECHT:          JULIANAKOEK  ( volkoren honing-citroen cake)

In het “vegetarisch kookboek” vindt men in de recepten een aantal afwijkingen. Bijna nooit wordt roomboter gebruikt. Alle sauzen, roux en bakwerk wordt met margarine gemaakt. Nu ben ik eigenlijk niet z’n voorstander voor het gebruik van margarine, omdat het in alle gevallen altijd een industrieel product is. En net als onze voorouders gebruik ik liever vrijwel onbewerkte producten zo uit te natuur of afkomstig van natuurlijke landbouw, veeteelt en tuinbouw.  Daarom heb ik de recepten uit dit kookboek in bijna alle gevallen aangepast. Dat geldt voor mij ook voor de soorten kaas die gebruikt worden. Daarvoor gebruik ik meestal een vergelijkbare echte kaas van hier voor.

KAASTARTAAR met RADIJS & KOMKOMMEER

  • 300 gram rijpe zachte kaas als bijvoorbeeld Kernheimer
  • 40 gram zure room
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel komijn ( waarschijnlijk is een halve theelepel genoeg, zelf proeven)
  • 1 theelepel paprikapoeder ( zoete)
  • 1 bos radijsjes
  • 6 pruimtomaten of roma tomaten
  • 1 komkommer
  • Wat bieslook
  • 1 eetlepel gehakte noten
  • Zout en peper

Maak de kaas fijn met een vork. Vermeng het met de zure room, de ui en de kruiden. Maak op smaak met zout en peper.

kaas creme

Maak een salade met de radijs in plakjes ( zijn het verse radijsjes gebruik dan het blad fijn geknipt of gescheurd ook bij de salade of hou het blad achter voor een soep of groentegerecht), de tomaten i partjes ( zonder zaad) en de komkommer ( wel of niet geschild, en wel of niet met of zonder het zaad) in kleine stukjes.  Maak de salade op smaak met wat zout en peper.salade radijs, tomaat komkommer

Verdeel er nu de kaascrème over en verdeel het een beetje door de salade ( men kan de kaascrème er ook apart in een bakje bij serveren).

Versier het met wat vers geroosterde en fijngehakte nootjes en wat blaadjes bieslook.

Geef er driehoekjes net gebakken donker boerenbrood bij.

Men kan als voorgerecht ook een andere salade serveren zoals

SPINAZIESALADE MET BLAUWE KAAS DRESSING

200 gram verse spinazieblaadjes  (wassen en droogdeppen  en in kleine stukjes verdelen)

spinazie sla

De Dressing bestaat uit:

  • 100 gram blauwe kaas
  • 1 bekertje zure room
  • Weinig appelazijn of citroensap
  • Wat zout en peper ( versgemalen)
  • Mespuntje sambal of harissa of  ¼ theelepel cayennepeper

Meng alles goed ( de kaas in kleine stukjes) door elkaar en laat zeker een uurtje ( in de koelkast) afkoelen en op smaak komen voordat men dit door de spinazieblaadjes in stukjes mengt.blauwe kaasdressing

 

GEKOOKTE RADIJS MET KERVELSAUS

Ik zou in plaats van weer radijs te gebruiken kleine meiraapjes hiervoor gebruiken.

  • 4 bosjes radijs of 6 jonge meiraapjes

raapjes 1

  • ¼ liter groentebouillon
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • Wat kookvocht van de radijs of raapjes
  • Scheut room
  • 3 eetlepels verse kervel

Maak de radijs schoon en bewaar het blad voor een soep. OF schil de raapjes en snij ze in kwarten.

Zet ze op met de groentebouillon en kook de groente gaar in 8 tot 10 minuten. Giet de groente af , maar bewaar het kooknat.

Smelt de boter , voeg bloem erbij ( even al roerend garen) en voeg geleidelijk het kookvocht toe tot een gladde saus ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer er een scheut room door. Roer tot slot de fijngehakte kervel erdoor.  Doe de groente in de saus en verwarm het gerecht nog even goed.

gekookte radijs in kervelsaus

  • bouillon van groente-afval

             bouillon van groente-afval

Serveren met

AARDAPPELNESTJES

  • 800 gram kleine aardappels
  • Wat zeezout
  • 400 gram doperwten

Neddis verse doperwten

  • 2 winterwortels of 6 jonge peentjes
  • 90 gram roomboter
  • 3 eidooiers
  • 4 eetlepels fijngehakte hazelnoten
  • Wat fijngeknipte peterselie
  • Nootmuskaat
  • 2 eetlepels melk
  • Wat paneermeel
  • 1 eetlepel sesamzaad

Boen de kleine aardappels schoon en dop te doperwten. Kook beide groente gaar in water met weinig zout. Voeg de laatste 5 minuten de wortel in reepjes bij de doperwten.

Haal de schil van de aardappels en pureer de inhoud ( druk het door een zeef met een houten lepel bijvoorbeeld).

Roer 50 gram boter, 2 eidooiers, de helft van de noten, peterselie door de puree. Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat.  Gebruik een spuitzak en spuit daarmee acht ronde schijven met puree. Druk in het midden de puree wat in zodat een soort bakjes ontstaan.aardappelnestjes

Meng de resterende eidooier met melk en bestrijk daarmee de bovenkant van de aardappelnestjes. Vul de nestjes met het  groente-mengsel.

Roer  de rest van de noten en de overgebleven gesmolten boter met de paneermeel en het sesamzaad door elkaar. Verdeel het over de groente  in alle nestjes.

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C. En bak de nestjes mooi bruin in ongeveer 15 minuten.

 

JULIANAKOEK  ( volkoren honing-citroen cake)

Natuurlijk kunnen we wat yoghurt of kwark met zelfgemaakte jam en wat krokante muesli  als nagerecht eten, maar julianataart smaakt ook erg lekker. Zeker als we ene beker of glas kruidenthee er bij drinken.

  • 250 gram boter ( kamertemperatuur)
  • 300 gram volkoren- of lemaire-meel
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • Wat zeezout
  • 250 gram vloeibare honing
  • 4 eieren
  • De schil en de sap van 1 citroen ( wel een onbehandelde)

Zelf zou ik niet puur volkoren-meel gebruiken. Daarmee wordt de taart misschien wel wat gezonder, maar zeker niet lichter om te eten. Half volkoren/half bloem of lemaire-meel geeft een mooi bakresultaat.

Roer de boter tot crème. Voer de honing toe en blijf roeren tot een egale massa ontstaat. Roer dan een voor een de eieren erdoor ( elk ei ongeveer een halve minuut) en voeg de geraspte citroenschil  en sap toe. Zeef de bloem met de bakpoeder en voeg die al roerend erbij. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Bestrijk het met vloeibare boter en bestooi het papier licht met bloem.

Verwarm de oven voor op 175 ⁰C. Schep de deeg in de cakevorm.

Bak na 10 minuten voorverwarmen de cake in 50 tot 60 minuten gaar. ( even controleren et een satéprikker). Rustig op een rooster laten afkoelen. honig citroencakeIn dunne plakjes snijden.

 

BRON: VEGETRAISCH KOOKBOEK< geschreven door Fokkelien Dijkstra en uitgegeven door Verba Hoevelaken in 2000. Op het boek staat dat het bekroond is, maar verder informatie over de auteur en de bekroning is niet te vinden.

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

anno 2000 winter in de stad

ANNO 2000 winter in de stad

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>