HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WEEKMENU  50   feestmenu   VOOR DE KERSTDAGEN  uit 1977

EEN KERSTMENU

hulst

In het Kookboekje voor de WERKENDE VROUW, dat door Martje Bakkers werd geschreven en door van Dishoeck uit Bussum in 1977 werd uitgegeven staat dit feestmenu, dat volgens de informatie die erbij staat, in 2 uur kon worden klaargemaakt. Dat kan alleen omdat men groente uit blik gebruikt en de pudding kant en klaar koopt. Maar met die aankopen, denken we niet dat je binnen twee uur 2 eenden kunt kruiden en opzetten en dat dan in die tijd mooi mals kunt bakken. Ons advies zou zijn er meer tijd voor te nemen en de groente ook zelf gaar te koken en de pudding al een dag eerder te bereiden. Dan heb je ook gelijk tijd om de tafel voor dit lekkere kerstdag-maal mooi te dekken.

kookboek-werkende-vrouw

VOORGERECHT:              meloencocktail

HOOFDGERECHT:           wilde eend, rode wijn,aardappelpuree deftig, gestoofde peren, selderie

HET NAGERECHT:            chipolatapudding

Koffie met bonbons

 

kerst tafelHET  KERSTMENU

MELOENCOCKTAIL

 • 1 NIET TE RIJPE OOG- OF SUIKERMELOEN
 • 10 BOLLETJES NATTE GEMBER
 • 2 EETLEPELS GEMBERVOCHT

Halveer de meloen en schep het zaad eruit.  Snijd bolletjes uit het vruchtvlees met een pommes parisiennesboor. ( met een theelepel lukt het ook).meloenbolletjes

Snipper de gemberbolletjes me meng de snippers en het gembervocht  met de meloenbolletjes.

Vul de glazen hiermee en zet deze tot gebruik afgedekt in de koelkast.mneloen-in-gemberstroop

 • Velen vinden de smaak van stukjes gember niet lekker. Voor  diegenen zou ik de gemberstukjes weglaten, maar wel het gembervocht door de meloen mengen.
 • In plaats van stukjes gember zou men zaadjes van granaatappel er door kunnen mengen.

granaatappel

 

WILDE EEND

 • 2 WILDE EENDEN

wilde-eend-op-te-bakken

 • ZOUT EN PEPER
 • 200 GRAM BOTER
 • 1 GLAS RODE WIJN ( OF EEN GLAS DRUIVENSAP EN WAT BALSAMICOAZIJN)
 • 1 KOPJE WATER

Zout en peper het gevogelte, bruin de boter en braad de eenden een voor een aan alle kanten lichtbruin. ( tip: gebruik een gietijzeren braadpan met een dikker bodem)

( in plaats met puur roomboter kan met de eenden ook aanbraden in half olijfolie en half roomboter.)

Bedruip de eenden tijdens het braden regelmatig en let op dat de boter niet te bruin wordt. Braadtijd 20 minuten.

Blus de jus met de wijn ( of het sap met azijn) en stoof de eenden op een laag vuur. Stooftijd ongeveer 1 ½ uur. De eenden zijn gaar als het vlees aan de pootjes terugtrekt en de pootjes gemakkelijk opzij gebogen kunnen worden.

wilde-eend

 • Zelf braad ik dit soort vogels liever in de oven op 140 °C tot de vogels gaar zijn. ( binnenzijde vogels met vleesthermometer meer dan 75 °C).
 • Zelf zou ik eerder de borstfilet en poten van de wilde eenden lossnijden. De botten van de resten grof hakken en aanzetten in wat boter met olie. Daarvan vervolgens met een bouquet garni en wat water, zout en kruiderij een krachtige bouillon ( 2 tot 3 uur) trekken. De pootjes in spek of rauwe ham pakken en rustig in boter gaar bakken en nastoven in wat bouillon. De filets eerst vier minuten op de huidzijde stevig aanbakken en vervolgens op de vlees kant nog een minuut of wat garen. Na kruiden en zouten.
 • Blus nu de bouillon af met wat wijn, bind de bouillon met room en boter en serveer als saus erbij. De pootjes en filets in deze saus opdienen.

 

RODE WIJN

glas wijn

Serveer de rode wijn op kamertemperatuur  van vroeger (dus circa 18 graden). Beaujolais beter nog koeler op 16 graden serveren. Een Bourgogne Passe-Tot-Grains past goed bij wilde eend. Dit is een lichte rode wijn met druiven van Pinot Noir en Gamay, die men jong 2 tot 3 jaar oud moet drinken.  2010-bourgogne-passetoutgrain

AARDAPPELPUREE DEFTIG

 • 1 KILO AARDAPPELEN
 • ¼ LITER MELK
 • 50 GRAM BOTER
 • 1 EIERDOOIER
 • ZOUT EN NOOTMUSKAAT
 • ¼ BOSJE PETERSELIE

Maak de aardappelpuree: Schil en was de aardappelen en kook ze gaar in water met zout. Giet het water eraf als de aardappelen gaar zijn en stoom ze dan zonder deksel droog. Stamp de aardappelen met een pureestamper fijn of knijp zedoor een pureepers. Vermeng de  puree met  de helft van de heet gekookte melk, de boter en wat nootmuskaat. Klop de puree luchtig. Was en hak de peterselie fijn.

aardappelnestjes

Scheid het ei. Kluts de eidooier met de rest van de melk en roer dit met de peterselie door de puree. Klop het eiwit stijf en schep dit vervolgens door de aardappelpuree. Beboter de schelpen of gewone kleine vuurvaste bakjes en  vul deze dan voor ¾ met puree. Zet deze 10 tot 15 minuten in een hete oven ( 200-225 °C)aardappelpuree

GESTOOFDE  PEREN

 • 1 KILO STOOFPEREN
stoofperen

stoofperen

 • 1 PIJPJE KANEEL
 • 1 EETLEPEL SUIKER
 • 1 DESSERTPELP MAIZENA

Vraag de groenteman om roodkokers! Schil de peren, deel ze in twee of vier parten en haal de klokhuizen eruit. Was ze en zet ze met zoveel water op dat ze half onderstaan. Doe er tijdens het koken een pijpje kaneel bij. Zet de peertjes als\ze\tegen de kook aan zijn, op een vlamverdeler. De peertjes mogen niet koken, wel sudderen! Stooftijd ongeveer 1 ½ uur.

Eventueel wat suiker naar smaak toevoegen. Verwijder de pijpkaneel. Bind het perenvocht met maïzena.  Stoofperen

 

SELDERIE

1 GROOT BLIK SELDERIE

25 GRAM BOTER   11/2 EETLEPEL BLOEM

1 BEKER MELK

VLEUGJE ZOUT

½ THEELEPELNOOTMUSKAAT OF 50 GRAM OUDE KAAS

Selderie is een gewilde groente en smaakt lekker bij eend. Neem de selderie uit het blik en snijd de stukken overlangs door.

groene-en-witte-selderie

 • Wil men echter verse selderie gebruiken. Maak de groente schoon en snij het in stukjes van 5 cm. Zet op met een bodempje water en wat zout. Kook ze gaar en laat ze in een vergiet uitlekken. Kookwater opvangen

Leg de stukken selderie in een vuurvaste schotel met wat extra kookwater. Dek de schaal af en laat de groente op een laag vuur warm worden. Maak een roux van boter, bloem en melk. Verdeel de roux, die u op smaak gemaakt heeft met zout en nootmuskaat. Hebt U liever een kaassaus, rasp dan wat oude kaas door de roux. Neem voor u de kaas erdoor roert  wel eerst de pan van het vuur.

 

CHIPOLATAPUDDING

1 CHIPOLATAPUDDING

1/8 LITER ROOM

1 BORRELGLAS LIKEUR ( NA WENS)

Koop een chipolatapudding of bestel er een bij uw banketbakker. De eerste is duurder en de laatste is  kunt u naar eigen smaak vervolmaken met likeur en of slagroom.

 • Recept zelfgemaakte chipolatapudding:

RECEPT STAAT LATER DEZE WEEK als KERSTNAGERECHT op NEDERLANDS DIS

chipolatapudding

Chipolata

Er zijn meerdere recepten voor deze pudding, maar het zijn altijd roompuddingen gevuld met al of niet geweekte biscuitjes en/of bitterkoekjes en zeer fijn gesneden gekonfijte vruchtjes. Door de binding met gelatine zijn ze van te voren te maken. Gebruikt men echter agar-agar als bindmiddel moet men de pudding niet langer dan een dag eerder bereiden. Want de bindkracht ervan werkt korter dan bij gelatine.

 

 

KOFFIE MET BONBONS

koffiemaker

100 GRAM KOFFIE

150 GRAM BONBONS

Zet 8 kopjes sterke koffie en presenteer er bonbons bij.bonbons hop

 

 

BRON: Kookboekje VOOR DE WERKENDE VROUW  door Martje Bakkers, Uitgave van C.A.J. van Dishoeck in Bussum, 1977.

Op het achterblad staat geschreven dat Martje Bakkers dit boek als zelf buitenhuis werkende vrouw heeft geschreven. En zij de problemen kent die zich als werkende vrouw voordoen.oude-prent-koken

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

werkende vrouw anno 1977

werkende vrouw anno 1977

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>