HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

JOPPIESAUS NIEUWERE FRITESCULTUUR 

frites zelf gebakken

Ook mijn dochters waren toen ze nog thuis woonden dol op Joppiesaus, maar dan van één snackbar uit ons vroegere woonplaats. Soms haalden ze alleen een groot bakje saus bij deze patatbakker om dat te eten met onze zelfgemaakte frites of chips. Ik vind de Joppiesaus wel lekker, maar toch niet zo belangrijk om dat zelf thuis te gaan proberen na te maken.
Annie's in 2003

Annie’s in 2003

Joppiesaus is ontwikkeld door de uitbater van een Annie’s snackbar in GLANERBRUG. Dit dorp ligt aan de Duitse grens precies tussen Enschede en Gronau. Zoals ze zelf zeggen maakten ze de saus van verse uitjes, romige mayonaise en lekkere kruiden & specerijen. Het recept en de rechten ervan werden gekocht door Snack- en sauzenfabrikant Elite Salades & Snacks B.V. uit Neede in de Achterhoek. Door dit bedrijf is de saus over heel Nederland verspreid. En in bijna elk snackhoek in Nederland is de saus wel te vinden. Maar het recept is streng geheim gehouden.

Toch zijn er eigenzinnige snackbaruitbaters, die maken zelf een vergelijkbare saus van alle ingrediënten van een frites speciaal ( zonder frites uiteraard) samen met kerrie met kurkuma heel fijn te malen.

Op internet vindt je meerdere versies, zoals

  • 1 ui heel fijn gesneden
  • 1 klodder fritesaus
  • 1 kneep currysaus
  • 1 flutje mosterd
  • milde kerrie
  • en eventueel wat water

 

goed mengen, klaar

 

of

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1/2 – 1 eetlepel ketchup
  • 1/3 ui, fijngesnipperd
  • 2/3 theelepel currypoeder
  • een snufje paprikapoeder
  • zout
  • peper

 

Ook nu goed mengen klaar.

 

Globaal zijn dit vast de ingrediënten. Als je naar een fles echte Joppiesaus  naar de vetgehalte kijkt, kan je wel vaststellen of er mayonaise of fritessaus voor gebruikt wordt. Waarschijnlijk gaat het in de fabriek in Neede nu anders. Maar bij Annie´s zal oorspronkelijk wel mayonaise gebruikt zijn, maar daarin is al een grote variatie in smaak. Dan de gebruikte currysaus of ketchup, maakt weer veel uit. Maar het bepalendste is waarschijnlijk de kerrie of currypoeder. Dit is altijd een mengsel van kruiden en specerijen. Dus de samenstelling van de kerrie voor Joppiesaus blijft altijd gokken. Zeker zit er kurkuma( geelwortel) in want de gele kleur voor Joppiesaus komt niet vanzelf.

Dus ga maar lekker experimenteren of koop gewoon een knijpfles van Elite.

joppiesaus

 

FRIET OF PATATTRADITIE : NEDERLANDS DIS

patat met mayo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>