HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BASIS GROENTE-BOUILLON

DIT IS EEN KLASSIEKER uit het receptenboek van Nederlands Dis

groente afval

resten van groente geven een heerlijke bouillon

In vele recepten wordt bouillon gebruikt. Bouillon van vlees of vis. Maar groente bouillon is nog veelzijdiger te gebruiken en bovendien geschikt voor niet vlees- of vis-eters. Natuurlijk kun je het van een bouillonblokje of poeder maken, maar een echte bouillon maak je zelf. Moeilijk is het niet. Zeker groente bouillon  kost ook eigenlijk bijna niets, omdat het ook van alle groenteresten en afsnijdsels gemaakt kan worden. Alleen wat tijd en die nemen we meestal daarvoor niet. Echt zonde, want eigen bouillon maakt eten een stuk persoonlijker en smakelijker.

Dit recept voor een basis groente-bouillon is simpel te maken.

Vroeger werd alles wat men had gebruikt om te eten benut en dit recept is al eeuwenoud.  Dus hoort iedereen dit te kennen, zeker ook als je traditioneel Nederlands wilt koken.

  • scheutje olie
  • ¾ kilo groente schillen en afval( zoals afsnijdsels van groente zoals uienschillen, buitenste blad en bovenstukken en worteltjes van prei, buitenste kool bladeren ( niet te veel), harde stukken van stronken van bloemkool, broccoli, schil van knolselderij, afsnijdsels van winterwortelen en wat dan nog meer)
  • 1 grote ui met schil in plakken gesneden
  • bosje peterselie en selderijblad
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 liter water

Eventueel 2 eetlepels stukjes gedroogde paddenstoelen en een klein glaasje witte wijn

Neem een grote pan olie erin en de ui aanzetten en op middelvuur doorbakken tot dat deze middelbruin maar niet aangebakken is. Voeg de rest van de groenteafval in middel grote stukken toe en zet ook verder aan. Voeg de kruiden en de rest van de ingrediënten toe. Aan de kook brengen en op een laag vuur afgedekt 35 tot 45 minuten laten doorkoken.bouillon koken 1 Vloeistof zeven. Eventueel op smaak maken met zout en/of peper.

Wil je een bouillon met een diepere smaak voeg dan samen met het water de stukjes gedroogde paddenstoelen toe. Na het zeven het glaasje wijn erbij. Op smaak maken met eventueel nog wat zout en/of peper, iets suiker, honing of gembersiroop en worcestersaus.

Basis bouillon voor vis: court-bouillon in dit geval gemaakt van forel een zoetwatervis, maar dit recept is bruikbaar voor alle vis:

https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zoetwatervis-forel/

Kipppenbouillon:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/kippenbouillon/

heldere kippenbouillon

heldere kippenbouillon

RUNDERBOUILLON:

https://www.nederlands-dis.nl/basis/basis-runderbouillon/bouillon koken

basis voor veel gerechten.

 BASIS VOOR SOEP & SAUS : NEDERLANDS DIS

soepterinne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>