HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BLAASSILENE  jonge uitlopers voor heerlijke verfijnde gerechten   UIT DE NATUUR of JE TUIN

BLAAS-SILENE

blaassilene bloem

Weer een oude inlandse plant, die wij als eetbare “wilde” plant eigenlijk niet meer kennen.

In België bestaat er zelfs een biologische kwekerij met de naam Silene, maar blaassilene zullen ze waarschijnlijk niet verkopen.

BLAAS-SILENE ( silene vulgaris) hoort bij de Anjerfamilie. Het is een oorspronkelijke in een groot deel van Europa groeiende plant. In de Lage Landen plaatselijk te vinden maar op ander plekken vrij zeldzaam als wilde plant. Blaas-silene groeit vooral op zonnige, voedselarme of matig voedselrijke  grond en weides. Langs bosranden, in de duinen en bermen. Groeit uit diep gewortelde wortelstokken. De bloemen in belletjes ( kelkbuis = gelig tot paarsachtige geaderd) bloeien  van mei tot september en verspreiden vooral in de nacht een heerlijke klaverachtige geur.

blaassilene blad en stengelDe planten worden ongeveer 50 cm. Hoog. Bladeren blauwgroen tegenover-elkaar staand op een onbehaarde recht omhoog groeiende stengel.

EETBAAR: De jonge scheuten van Blaassilene voordat de bloemen echt verschijnen. Aan de schattige bloemen is deze plant zo te herkennen.

Rauw smaken de jonge uitlopers van Blaassilene licht bitter als witlof. En passen dus heerlijk in een gemengde sla. Later in het seizoen wordt de plant vezeliger en bitterder.

Enige voorzichtigheid met het oogsten van deze plant is belangrijk. Want deze plant kan in de wortel en bladeren net als vele paddenstoelen zware metalen uit vuilnis(hopen) binden. Dus niet oogsten bij vervuilde (industrie-)gebieden of oude vuilnisbelten.

Gesmoord met wat boter en bouillon verliest het zijn bittere smaak en smaak eerder naar jonge doperwten of zelfs naar noten. Als kruid kan men op het laatst toegevoegd rijst, pasta, omelet en soep een eigen smaak geven.

s sterren Armin Franzelli gerecht met blaassilene

2 sterren Armin Franzellii gerecht met blaassilene

Bij voorkeur oogsten ( voor de bloei ) in april en mei.

Blaas-silene verliest zijn smaak als je deze lang warm kookt, dus altijd op zijn laatst aan een warm gerecht toevoegen en zeker niet langer dan 5 minuten laten koken.

In Italië hoort deze plant op het platteland tot de delicatessen van de wilde groente. Met aardappelgnocchi en uitgebakken spek staat dat als  Crèma di Sclopit op het menu van beroemde restaurants.

omelet met blaassilene 1

OMELET of ROEREI MET BLAASILENE

  • Wat room
  • 4 eieren
  • Peper en zout
  • Takje munt of citroenverbena
  • Wat bieslook
  • Handvol blad van blaassilene ( zonder steeltjes)
  • Wat groente bouillon
  • 2 eetlepel boter

Klop de eieren los met wat room en zout en peper dit licht.

Snij de prei in scheven ruiten, was het en blancheer deze stukjes 3 minuten in 2 eetlepels groentebouillon. Voeg op het laatst de boter erbij.  Was intussen de kruiden, droog ze en snij ze heel fijn. Voeg de kruiden bij de gestoofde prei met de boter.

Voeg daarbij de losgeklopte eieren, schud het een keer of wat om en laat met een zwak vuur de eieren stollen. Voeg zo nodig nog wat boter erbij. Gooi de omelet of  als je er met de vork door heen roert : de roerei een keer om. Bak de buitenkant licht gekleurd, maar zorg dat de binnenkant niet te hard wordt. omelet met blaas-silene

Serveren met vers gebakken brood.

ANDERE EETBARE PLANTEN : NEDERLANDS DIS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>