HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DE GROENTESOEP van mijn OMA

OMA’S GROENTESOEP

Groentesoep uit mijn jeugd. Achter op ons keukenfornuis stond vaak een grote grijze emaillepan. Daarin werd bouillon getrokken. De geur was altijd aanwezig als we lekker bij de warme kachel ons zaten op te warmen. Echt een recept van mijn oma. We aten vaak op donderdag een zeer gevulde soep, maar we wisten dan met zekerheid dat er ook een lekkere pudding als toetje was gekookt. We hadden immers al eerder de steelpan waarin die was gekookt mogen leeg-snoepen. Vaak was het chocolade of vanillepudding, maar de griesmeelpudding was mijn favoriet.soepgroente

Voor de groentesoep was het volgende nodig:

  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 400 gram runder-schenkelkalfsschenkel
  • Peper, zout, wat bloem
  • 1 lepel olie
  • 1 bosje peterselie
  • 1 laurierbladlaurierblad
  • 3 takjes lavas
  • 150 gram gehakt( runder-)
  • 1 eetlepel verkruimelde beschuit
  • versgemalen nootmuskaatnootmuskaat
  • 400 gram soepgroente
  • 40 gram vermicelli of rijst
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • fijngehakte peterselie/selderie ter garnering

Haal het buitenste schilletje van de ui. Prik gaatjes voor de kruidnagels in de verder niet gepelde ui. Peper en zout het vlees en rol het door de bloem. Giet olie in een grote soeppan. Schroei het vlees mooi bruin. Voeg er 1,5 liter water en de ui met kruidnagels bij. Aan de kook brengen.

Afschuimen. Lavas, peterselie, laurierblad  en nog wat zout en peper toevoegen. Het vuur op de laagste stand zetten zeker  3 uur laten sudderen.

Het vlees uit de pan nemen, van het bot snijden en in kleine blokjes snijden. De bouillon door een fijne zeef in een schone pan schenken.

Van het gehakt, de verkruimelde beschuit, nootmuskaat en zout naar smaak kleine soepballetjes draaien.

De bouillon weer aan de kook brengen, soepgroenten en vermicelli toevoegen en 25 minuten zachtjes laten doorkoken. Dan de balletjes en het soepvlees toevoegen en nog zeker 10 minuten verder zachtjes laten koken.

Op smaak met zout en peper. Fijn gesneden peterselie en of selderie erbij en gelijk serveren.

groentesoep

Heerlijk met vers roggebrood.

 

EXTRA INFORMATIE   LAVAS of MAGGIPLANT

LAVAS

LAVAS

Lavas of maggiplant: In de moestuin stond altijd Lavas, vaker bekend als maggiplant. Vooral in groentesoep werd dat onmisbaar gevonden, het gaf de soep zijn eigen specifieke smaak. Ook het zaad van lavas werd gedroogd verzameld en in de keuken gebruikt.

Andere traditionele soepen, zoals Erwtensoep : 

http://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-erwtensoep/

erwtensoep

 

 

LEKKERE TRADITIONELE SOEPEN VAN VROEGER : NEDERLANDS DIS 

soepterinne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>