HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SPINAZIETAART uit DE TRADITIE VAN HET VASTEN

water en brood 1

Bijna overal op deze aarde kent men dagen van vasten. Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten en drinken voor een bepaalde periode.

Men doet dit om vele redenen. Het kan een middel zijn tot bezinning, onder andere in een periode van rouw. Vasten kan ook noodzakelijk zijn op medisch voorschrift. In de natuurgeneeskunde wordt vasten gebruikt als reinigingsmiddel. Maar ook een hongerstaking is een vorm van vasten, maar dan vaak om iets af dwingen.

Vasten is een praktijk die in verschillende religies beoefend wordt.  Vasten wordt bij ons gekoppeld aan de vastenperiode voor Pasen en is tegenwoordig ook zichtbaar bij de Ramadan. De vastentijd uit de christelijke traditie begint op Aswoensdag en dient ter voorbereiding op de Paasperiode. Deze zogenoemde veertigdagentijd  is een periode van bezinning op je eigen christelijke leven door zich meer open te stellen voor het woord van God en/of om solidair te zijn met hen die het moeilijk hebben. Er zitten zesenveertig dagen tussen Aswoensdag en Pasen. Maar we  hebben het over de veertigdagentijd omdat men op de 6 zondagen niet hoeft te vasten.  Binnen de protestantse kerken is er geen gezamenlijke kerkelijke traditie van vasten. Wel zijn er individuele protestanten die vasten in de veertig dagen voor Pasen.

vasten 1De precieze inhoud van het vasten gedurende de veertigdagentijd is niet helder gedefinieerd. De Kerk van Rome heeft in de loop der eeuwen de regels omtrent het vasten steeds aangepast en versoepeld. Er zijn mensen die meerdere dagen achter elkaar in het geheel niet eten, terwijl anderen zich onthouden van een bepaalde luxe of gewoonte, zoals roken, televisie kijken, snoep of alcohol nuttigen. Vaak wordt aangemoedigd het geld dat zo wordt uitgespaard, te bestemmen voor een goed doel.

Behalve op de Grote Verzoendag bij de Jodendom, en de Ramadan binnen de Islam zijn de verdere vastenregels van deze geloven uiterst gecompliceerd.

Ook uit gezondheidsredenen kan men vasten, zo kent men theevasten, sapvasten  en fruitvasten.

Fruit Neddis 2015

De macrobiotiek van Oshawa (populair in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw) kende zelfs een rijstvasten. Maar zoals we nu weten kan fanatiek je vasthouden een `gezonde ` eetgewoontes zelfs tot ondervoeding en tekort aan noodzakelijk voedingsstoffen leiden.

jang jing in de tuin

 

Het leuke van vastengerechten is dat men daarmee  leuke betaalbare recepten heeft , 
en dan zonder gebruik te maken van vlees.

SPINAZIETAART

 • ½ kilo spinazie

spinazie klienbladige

 • Knoflook
 • pijnboompitjes
 • ¼ kilo champignons
 • 1 ui
 • 5 eieren
 • Bladerdeeg
 • Bakje zure room
 • 200 gram feta
 • Peper en zout
 • olijfolie

Was de spinazie goed. Zet het op met aanhangend water. Voeg de fijngesneden knoflook erbij. Rooster intussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Snij de ui in ringetjes. De champignons in plakjes en kruimel de feta fijn.

Bekleed een bakvorm met bakpapier. Bestrijk dit met olijfolie en leg hier de bladerdeeg in. Stukken bladerdeeg kan men met water aan elkaar plakken.

Leg eerst de spinazie op de bladerdeeg. Dan de uien, champignons en pijnboompitjes. Verdeel de feta hierover.

Klop de eieren los ( maar houd een weinig van het losgeklopte ei achter) met zure room en peper en zout. Giet het over de groentes in het bladerdeeg. Vouw de randen van het bladerdeeg iets naar binnen . Gebruik hier een vork voor. Bestrijk de rand met het restje ei. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de spinazietaart in ruim 40 minuten mooi bruin en gaar.

spinazietaart

 • Prei in ringetjes (goed wassen) of bosui smaakt er prima door. Men kan de spinazietaart met wat Spaanse peper/sambal en/of provinciaalse kruiden wat meer smaak geven.

Spinazie wordt voor veel rechten gebruikt: Uit de Joodse traditie een andere spinazietaart, maar ook vegetarisch: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/spinazie-aardappel-matzestaart-jiddisch/

spinazieschotel

 

 

DE EEUWENOUDE TRADITIE VAN VASTEN UIT DE KLOOSTERKEUKENS    :   NEDERLANDS DIS

 

klooster kruidentuin

 

kloostergang

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>