HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ECHT LONGKRUID misschien uit je Tuin, maar niet uit de Natuur

PULMONARIA Officinale

Zowel de Nederlandse als de Latijnse naam van Echt Longkruid zegt het al: een heilzaam kruid voor problemen met je ademhaling 

longkruid 1

10 tot 30 cm. Hoog, bloeit van maart tot eind mei. Kenmerkend zijn de roze en paarsblauwe bloemen die vaak aan dezelfde stengel bloeien. Bloeit royaal gedurende de bloeitijd. Kenmerkend zijn ook de balderen met hun witte vlekken. De plant heeft zilverkleurige haren.longkruid 2

Het is een plant die op de rode lijst staat. Wel zeldzaam, maar niet bedreigd. Een oorspronkelijke plant in de Lage Landen. Dus in het wild niet plukken, maar het is vaak wel verwilderd uit oude kruidentuinen overal te vinden.

PAS OP

Ook bij een kruid als longkruid is een plant, waar tegenwoordig vraagtekens bij het gebruik wordt geplaatst.

Het blijk in zeer geringe mate  een giftige Alkaloide ( pyrrollizidinanloalkaloide) dat bij langdurig gebruik leverbeschadiging  zou kunnen geven. Of men het wel of niet moet eten blijft een vraag die iedereen zelf zou moeten beantwoorden, maar als men het met mate gebruikt zal het waarschijnlijk zeker geen gezondheidsproblemen gaan opleveren. ( dezelfde stof zit ook in smeerwortel).

smeerwortel 1

smeerwortel lijkt in de verte wel op longkruid

GEBRUIK

Longkruid wordt tegenwoordig  regelmatig met andere wilde kruiden in smoothies verwerkt.

Enkele blaadjes fijn gehakt zullen vers verwerkt goed passen in een “wilde” voorjaarssalade.  Ook kunnen de bloemen een salade een mooi uiterlijk geven. Het blad smaakt een beetje naar augurken.

Het past goed bij gierst, maar ook bij dove- en brandnetels.

gevlekt longkruid oude tekst

Medicinaal werd het gedroogd als thee gebruikt bij hoest ( vandaar longkruid!)  en maag-darm problemen, zo lezen we in meerder oudere kruidenboeken. Ook in een warm-bad gebruikt ter verlichting van eczeem en wonden werd het aanbevolen.

kruidenthee

 

Wat wordt verzameld:  Bloemen en blad, alleen jonge. Het hele kruid wordt ook na de bloei verzameld en in zijn geheel gedroogd ( de wortel laten staan!)

Verzamelen:  van Maart tot begin van de zomer

MOOIE PLANTEN IN ONZE OMGEVING : NEDERLANDS DIS

gevlekt longkruid oude prent 2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>