HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HUTSPOT WINTERWORTELEN DUS     IN DE HERFST &WINTER   

 

WinterwortelsWINTERWORTEL wordt en werd veel gebruikt in onze traditionele keuken. Daarbij is winterwortel vrij goedkoop en erg goed te bewaren. Door de zoete smaak van wortels vinden ook kinderen deze groente ook vaak lekker. In veel gemengde groente en stoofgerechten wordt winterwortel gebruikt. Maar ook voor alle soorten bouillon is peen onmisbaar. Maar ook in traditionele bruinenbonensoep horen deze groente thuis.

Recept voor deze stevige voedzame soep vindt men ook op Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/soep/bruine-bonensoep-volgens-het-recept-van-mijn-oma/

bruine bonensoep

Ook in vele andere soepen wordt winterwortel gebruikt, uiteraard in groentesoep , maar ook in traditionele vermicellisoep. Maar ook in streekgerechten als vijfschaft en kluts is deze wortel nodig.

Maar waarschijnlijk is het bekendste gerecht in de lage landen met winterwortel: hutspot.

Tyrerend eenpansgerecht uit de Lage landen. Vaak in verband gebracht met het ontzet van Leiden. Toch zal die hutspot sterk afwijken van wat men in Nederland tegenwoordig als hutspot op tafel zet. Het is waarschijnlijker dat de Leidsche Hutspot meer lijkt op het gerecht dat in Vlaanderen tegenwoordig als Hutsepot op tafel wordt gezet. Met als groot verschil dat in die tijd er nog geen aardappels in Europa waren en onder andere pastinaken, maar ook gekookte graan  die functie in het gerecht hadden.petroleumstel1

Recept Vlaamse Hutsepot:

De bereiding is vrij eenvoudig, maar de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten is van belang:

Wat boter of reuzel smelten en laten bruinen.

Eén of enkele van de onderstaande soorten vlees ( wel gezouten) hierbij voegen en verder aanbraden. Of rundvlees bijvoorbeeld platte rib, schenkel of ossenstaart, Of van het varken: wangen, poten, oren, buikspek of ribbetjes, Of schaapsvlees als schouder, nek of ribben.

Is alles mooi bruin voegt men er kruiden als laurierblaadjes, jeneverbes, bonenkruid, tijm en salie en ruim water bij, zodat het vlees helemaal onderstaat. Dan aardappelen erbij en  minstens drie soorten stevige groenten in grove stukken als winterwortel, spruiten, knolselderij, raap, pastinaak, selderij, prei, ui en sjalot. Als laatst kan men eventueel grof gesneden kool toevoegen (witte kool, savooikool). Zeer lang op laag vuur of beter in een ketel boven open vuur laten stoven. Deksel op de pan houden.Vlaamse Hutspot

Als alles gaar is nootmuskaat en peper er over malen. Zout na smaak. Hardere kruidenresten (laurier, tijmtakjes, jeneverbes) verwijderen vooraleer te serveren. Met plakken boerenbrood eten.soepterinne

En nu recept van

Hollandse hutspot met klapstuk:

klapstuk

  • 150 gram klapstuk
  • 400 gram winterwortelen
  • 150 gram uien
  • 3/4 kilo aardappels
  • 50 gram boter
  • glas melk
  • zout & peper

Als je de hutspot met klapstuk klaar wilt maken dan ga je als volgt te werk:

Neem het licht gezouten en gepeperde klapstuk en zet dit met voldoende water op het vuur. Laat het vlees ongeveer een uur zachtjes koken. Het vlees moet onder water blijven staan.

Neem de wortelen en uien en maak deze schoon en snijdt ze klein. Schil de aardappelen.TaaiTaai

Doe dan de wortelen, uien en aardappels bij het klapstuk. Je laat het dan nog ruim een half uur zachtjes koken. Haal het klapstuk uit de pan. Giet het kookvocht af en bewaar dat.

Dan stamp je de wortelen, uien en aardappels fijn. Voeg er de boter en kokende melk aan toe. Voeg wat kookvocht van het klapstuk toe aan het gerecht als het wat te droog is.

Breng het dan op smaak met peper en zout. Klapstuk in repen snijden. Bij de hutspot voegen.

hutspot met klapstuk

 

 GROENTE IN ALLE SEIZOENEN : NEDERLANDS DIS

wintergroente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>