HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MELKSOEP een recept met KAAS, MELK & ZO       

melk in glas

Melk wordt in veel gerechten verwerkt.  De vele mogelijkheden om met melk pap en pudding te maken hebben we al laten zien in een  serie gerechten onder het kopje pap & brij.

Natuurlijk kan je van heel koude melk ook heerlijke milkshakes maken, met of zonder ijs, met of zonder verse vruchten. Wel altijd lang in een elektrische shaker, zodat de drank mooi schuimig wordt.

Maar aan melk en soep denken we niet gelijk. Toch maakt men met wat melk soep vaker zachter, romiger en ronder van smaak. Er zijn ook soepen waarbij een grotere hoeveelheid melk bepalend is voor het karakter daarvan. Voor preisoep en soep van meiknolletjes of koolrabi is dat zeker het geval.

TRADITIONELE MELK-PREI-SOEP

prei

Nodig:

  • 1 liter melk
  • 4 grote preien of 6 kleine ( in ringetjes)
  • 1 ui ( gesnipperd)
  • 2 eetlepels reuzel of boter
  • 1 eetlepel bloem
  • Glas groentebouillon
  • ( eventueel een klein glaasje brandewijn)
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat en foelie
  • Wat suiker of stroop
  • Eventueel een eidooier
  • Wat gehakte kruiden bijvoorbeeld bieslook, daslook, selderij of peterselie.

Zet de melk zachtjes op met zout, wat nootmuskaat en een stukje foelie. Zeker 30 minuten laten trekken.  Smelt in een soeppan de boter en smoor hierin de prei en de ui. Niet laten kleuren , maar de groente gaar stoven. Voeg dan de bloem erbij. Goed roerend laten doorwarmen. De bouillon ( en eventueel  de brandewijn) erbij en een minuut of tien laten doorkoken. Draai alles door een zeef. Giet de gezeefde melk hierbij. Breng het al roerend aan de kook. Zeker 10 minuten laten doorsudderen. Op smaak met peper en zout en eventueel wat stroop of suiker. Een weinig sambal of cayennepeper past er goed bij.

Klop het eigeel met een vork los en voeg het met de vork nog steeds kloppend door de soep. De soep van het vuur halen. Met wat kruiden erover serveren. Vers brood smaakt er heerlijk bij.

melkpreisoep

  • Met koolrabi of meiknolletjes in plaats van prei smaakt deze soep ook lekker en heerlijk romig ouderwets.

 

bouillon van groente-afval

bouillon van groente-afval

TRADITIONELE MELKSOEP MET GROENTE : NEDERLANDS DIS

soepterinne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>