HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SOEP OOK MET KERSTMIS

soepterinne

Het eten van soep begint langzaam een andere functie in de eetgewoontes te krijgen. Het bordje soep als koninginnensoep hoorde bij het zondags eten. En maaltijdsoepen als erwtensoep en bruine bonensoep werden in de week met een toetje uit een pak als volledige maaltijd gebruikt.

Voor koninginnensoep kijk op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/koninginnesoep/

Koninginnesoep

Voor erwtensoep op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/erwtensoep/

Voor een andere erwtensoep op: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/winterkost-eilandse-erwtensoep/

erwtensoep met lamsvlees

erwtensoep met lamsvlees

 

Soep is bij ons nu veel meer wat we als lunch of tussendoor na een klus of intensief schoolwerk eten. Maar bij een uitgebreide kerstmaaltijd hoort ook een klein bordje soep.

Vaak werd vroeger (namaak) schildpadsoep bij een chique ( kerst-)diner geserveerd. We schreven er al eerder over op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/schildpadsoep-uit-wassenaar/

theetijd 1

Natuurlijk moet je dan wel je oude dunne echte theekopjes uit de kast halen of bij een kringloopwinkel er een paar voor weinig geld gaan kopen. Want soep met kerstmis hoort weinig , maar met veel smaak te zijn. Vaak soep met een scheutje Madeira erin. Natuurlijk ga je dan niet bij de supermarkt een klein flesje niet lekkere Madeira voor veel te veel geld kopen. Dan moet je een echte fles daarvoor aanschaffen of je cadeau laten geven. Madeira hoort bij dezelfde soort drank als Port , maar is voor dezelfde prijs meestal lekkerder. Veel mensen weten niet hoe lekker een klein glaasje Madeira kan zijn.

Terug naar de soep. Voor mij hoort champignonsoep of bospaddenstoelen-soep in de huidige tijd  wel als soep bij uitstek bij een kerstdiner. Hiermee kan je met een klein beetje veel smaak op tafel zetten.

Basis voor een soep is natuurlijk bouillon. Voor een goede groentebouillon, kijkt men op: https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

Ook een goede kippenbouillon geeft een mooie basis voor paddenstoelensoep: https://www.nederlands-dis.nl/soep/kippenbouillon/

OUDERWETSE CHAMPIGNONSOEP

champignons

 • 100 gram champignons
 • 45 gram boter
 • 35 gram bloem
 • 1 liter zelfgemaakte bouillon
 • Peper en zout
 • Citroensap
 • 1 glaasje witte droge wijn
 • Scheutje madeira
 • Eidooier
 • 50 cc zure of slag-room
 • Wat groene kruiden

De helft van de champignons in plakjes smoren in 10 gram boter, als ze wat gekleurd zijn op smaak maken met peper en zout ( en eventueel wat tijm). De bouillon erbij en 10 minuten laten sudderen.

In een soeppan de boter smelten, even licht laten bruisen, maar niet laten kleuren. De bloem erbij even doorwarmen al roerend en dan eerst het glaasje witte wijn erbij, vervolgens de champignonbouillon. Goed roeren en de bloem in een minuut of vijf gaarkoken. De soep afmaken met de eidooier gemengd met room, wel goed blijven roeren en als vulling nu de rest van de champignons in kwarten toevoegen. Nog even zachtjes laten doortrekken, maar niet meer laten koken. Als laatste weinig Madeira erbij en wat fijngehakte kruiden.

romige champignonssoep

Serveer er een kaaswafeltje bij, zoals we al eerder op Nederlands dis beschreven: https://www.nederlands-dis.nl/soep/kaassoep-met-een-tessels-kaaswafeltje/

Wil je een moderne bospaddenstoelen-soep gebruik dan 150 gram verse eekhoorntjesbrood of cantharellen. Deze laatste wel goed schoon borstelen. De lelijkste paddenstoelen fijn snijden en met boter en een fijngesneden sjalot in wat boter aanzetten. Op smaak met wat salie, peper en zout. Dan een mooie bouillon erbij. Vijf tot 10 minuten laten sudderen. De rest van de paddenstoelen toevoegen met wat Madeira en roer op het laatst een eidooier al rond roerend door de warme soep zodat er slierten ei in komen drijven. Gelijk in kleine kopjes serveren.

heldere paddenstoelen soep

Voor beide soepen gebruik je natuurlijk zelfgemaakte bouillon. Heb je echter een potje met (zelf) gedroogde eekhoorntjes brood of andere wilde paddenstoelen gebruik dat om paddenstoelenbouillon te maken. Zelf week ik gedroogde paddenstoelen in een beker lauw water.Laat dat een uur of twee staan en vermeng het dan met wat eigen gemaakte bouillon en breng het vervolgens langzaam aan de kook. De geweekte paddenstoelen kan men er uit zeven , maar dat hoeft niet altijd.

Ook hier smaakt een kaaswafeltje van brokkelkaas ideaal bij.

Op Nederlands Dis vindt men eindeloos veel soepen, dus wil je wat anders maken even door de site bladeren met de zoekmachine erop.

melkpreisoeprode bietensoeppaprikasoepvermicellisoeppreiaardappelsoepmosterdsoep

 

HEERLIJK ETEN MET KERST : NEDERLANDS DIS

 

kerst voor de deur

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>