HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KERVEL IN DE SOEP UIT JE TUIN en beter niet uit de natuur

kervel

Kervel is een kruid dat verwant is aan peterselie en koriander. Het gerecht waarin de zoete anijsachtige smaak van kervel het best tot zijn recht is kervelsoep. Kervel heeft een fijn aroma. De jonge blaadjes zijn het lekkerst. Er bestaat ook Roomse kervel, een meerjarige plant, maar alleen jong blad moet men daarvan gebruiken.

Door de vele kruidentuinen, vooral bij de ontelbare kloosters die de lage landen al in de Middeleeuwen sierden, werd kervel goed verspreid en bekend. klooster kruidentuinKervel was voor de kloosters een uitkomst voor de vele vastendagen.

Juist als je geen vlees mag eten, moesten de gerechten het hebben van fijne smaakmakers. Dus hierbij maar gelijk een passend kloosterrecept voor kervelsoep.  De meeste ingrediënten kunnen  gelijk uit de kloosterhof of je eigen moestuin komen.

Gebruik alleen kervel uit je tuin of van de groenteman

Kervel groeit in tuinen, maar is ook verwilderd in het wild hier te vinden.

Zoek als je geen voldoende kennis hebt van plantkunde beter geen kervel in het wild. Het staat op meerdere plaatsen wel verwilderd, maar het is gemakkelijk te verwisselen met echt giftige planten als:

* dolle kervel (Chaerophyllum temulum), die zijn naam te danken heeft aan het feit dat koeien als ze er veel van eten zich gedragen als dronkaards.dolle kervel

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dolle_kervel

verspreiding van Dolle Kervel

verspreiding van Dolle Kervel

* gevlekte scheerling (Conium maculatum), dat door de Oude Grieken voor de voltrekking van een doodvonnis gebruikt werd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevlekte_scheerling

Gevlekte Scheerling alle delen giftig

 

 

KERVELSOEP  ( RECEPT uit de KLOOSTERKEUKEN)

Men neme:

  • 2 stevige wortels
  • 2 uien
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem of tarwemeel
  • 1 liter groentebouillon
  • Peper en zout
  • een stevige bos jonge verse kervel ( goed gewassen en fijngesneden)

Snij wortel en ui , na het schoonmaken , in kleine stukjes. Smoor in een soeppan de fijngesneden wortel en ui aan. Dan alles 5 minuten laten doorwarmen. Voeg vervolgens de bloem of meel erbij. Even doorbakken. Voeg de koude bouillon al roerend toe.

Even laten doorkoken, zodat de bloem gaar kan worden en de soep mooi fluwelig wordt. Dan de fijngesneden kervel erbij. Nog even op het vuur, maar niet laten koken. Met peper en zout op smaak maken en gelijk serveren. kervelsoepHeerlijk met vers gebakken brood.

 

* Er zijn meerdere recepten voor kervel soep. In een aantal worden aardappels voor de romige binding toegevoegd.

Eventueel worden prei en knoflook nog toegevoegd. Ook ei-gelen worden voor verder binding toegevoegd. Net zoals room.  Maar de kervel blijft in alle geval de smaak wel bepalen.

In plaats van knoflook voeg ik zelf op z’n laatst soms fijn geknipte daslook of look-zonder-look voor een genuanceerde looksmaak toe. ( ik knip mijn kruiden meestal gewoon met een schaar!)

Recept voor basis groente bouillon:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

een goedkope vegetarische bouillon gemaakt van afsnijdsel, schillen en dergelijke van groente.

bouillon van groente-afval

bouillon van groente-afval

Andere recepten met Kervel:

Op Nederlands staan nog meer traditionele recepten voor kervelsoep, zoals de kervelsoep uit Maastricht : https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-maastrichtse-kervelsoep/kervelsoep met balletjes

Ook in Friese SURKESOP ( Zuringsoep) wordt kervel gebruikt : https://www.nederlands-dis.nl/soep/uit-de-natuur-of-je-tuin-zuring-1/

In de traditionele KRUUDMOES uit Twente en de Achterhoek wordt meestal ook als een van de kruiden gebruikt:  https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/kruudmoes-gelderlandoverijssel/Kruudmoes

Maar in vastensoep gaat uiteraard ook kervel: https://www.nederlands-dis.nl/soep/paastijd-soep-van-vasten-naar-feest-soep/

kruidensoep

 

KWEEK KRUIDEN IN JE TUIN OF OP JE BALKON : NEDERLANDS DIS

kruiden in pot dora

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>