HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PAARDENBLOEM & -BLADSOEP genieten uit de natuur of je tuin

Paardenbloempluis

In Friesland heet deze plant Hijnsterbloem, op Texel heeft men het over konijneblad. Vaak ook brievenbesteller genoemd vanwege de door de lucht vliegende vruchtpluizen. In heel Europa door jonge meisjes weggeblazen om te weten of hij de ware wel is.

Vroeger werden door veel mensen paardenbloemen apart in de moestuin gekweekt. Niet alleen om de plant te eten, maar ook om na drie jaar de wortel te gebruiken om er een soort koffiedrank mee te maken. En natuurlijk voor vele huismiddeltjes en ook om de konijnen te voeren. 

PaardenbloemDe paardenbloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de composietenfamilie  (Asteraceae). In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen op deze wereld verspreid. Zelfs in de winter zijn er vaak bladeren van te oogsten.

 

 

RECEPT    Paardenbloem en -bladsoep

Nodig:

  • 1 kopje blaadjes ( eventueel gebleekt)

paardenbloemblad

 

  • 1 eetlepel bloempjes
  • 2 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels fijngesneden kruiden: platte peterselie of selderij, bieslook
  • ¼ liter groentebouillon
  • ½ liter melk
  • 1 theelepel fijn gesneden kruiden (platte peterselie, bieslook, basilicum)
  • Peper en zout uit de molen
  • Zure room
  • Eventueel een ½ sjalot fijn gesneden

paardenbloemen NEDDIS

Smelt de boter en smoor zo gewenst de sjalot 3 minuten. Bloem erbij. Even doorbakken. Bouillon en melk erbij. Goed roerend aan de kook brengen.  Hak de blaadje fijn en wrijf door een zeef, voeg de sap bij de soep. Even doorkoken dan de kruiden en de van de bloemen afgetrokken bloemblaadjes bij de soep. Op smaak met zout en peper. Serveren met zure room.

paardenbloem- en blad soep

 

Meer soepen met groen uit de natuur of uw tuin:

http://www.nederlands-dis.nl/soep/daslooksoep/

daslooksoep

en wat dacht je van:

http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/vogelmuursoep/

vogelmuur 2

 

Recept voor groentebouillon:

http://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

bouillon van groente-afval

bouillon van groente-afval

 

TRADITIONELE SOEPEN UIT DE TUIN OF DE NATUUR: NEDERLANDS DIS

 

soepterinne

 

2 Responses to “PAARDENBLOEM & -BLADSOEP genieten uit de natuur of je tuin”

  1. betty hibels schreef:

    puur natuur!! gezond en goedkoop!

    1. paul hoftijzer schreef:

      zeker en lekker

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>