HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

APOSTELSOEP voor de laatste dagen van de vastentijd voor PASEN

Voor Witte Donderdag in de paastijd zijn allerlei tradities rond het laatste avondmaal ontstaan. Zo hield men vroeger maaltijden waarvoor men 12 oude en arme gasten uitnodigde, met als pronkstuk verse boter midden op tafel.

boterlam

In de vastentijd was het gebruik van boter verboden. Men kon dispensatie krijgen, het briefje daarover heette een “boterbriefje”. Met een boterbriefje ga een betere periode in. Zo betekende Pasen altijd al voor iedereen dat de tijd van het jaar aanbrak dat er meer te eten zou zijn. Deze laatste dagen voor Pasen gaf men ook Apostelkoeken aan minder bedeelden weg: stukken brood of ook zoete koeken en gebak.

Lees maar over Grieks Brood, dat de monniken in Brussel vroeger uitdeelden: http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/paastijd-jan-hagel-grieks-brood/perlagrek uit Vlaanderen

Maar ook een reinigende soep hoorde bij deze tijd. Deze Apostelsoep werd volgens de vastenregels bereid en bevatte ook 12 reinigende kruiden en gewassen. Welke dat waren lag vooral aan wat er voorhanden was. Ui en knoflook hoorde daar zeker bij. Vaak ook daslook dat in deze tijdsperiode royaal uit de grond omhoog schiet. Jonge uitlopers van zevenblad, zuring, paardenbloemblad, brandnetel en kervel werden daarnaast vaak gebruikt. Dan natuurlijk peterselie en selderijblad want dat stond in vrijwel elke moestuin. Vaak ook salie en tijm of roosmarijn, die waren ook als het heel koud was altijd beschikbaar.kruiden

 Daarmee zitten we al op 12 apostelgewassen. Eén daarvan mag natuurlijk gezien de traditie twijfelachtige kwaliteiten hebben.

RECEPT    APOSTELSOEP

  • 2 eetlepels olie
  • 4 lente –uitjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ liter bouillon ( groente of vis-)
  • ½ liter melk
  • 1/5 liter zure room
  • Bosje peterselie en selderij
  • 1 kopje kervel
  • 7 andere kruiden naar uw smaak en beschikbaarheid
  • peper en/of zout
  • plakken boeren witbrood

BEREIDING

Smoor de lente-ui (fijn gesneden) en de knoflook (fijngehakt) in de olie aan.

Voeg al roerend de bloem toe. Even doorroeren en vervolgens de koude bouillon nog steeds goed roerend erbij. Zachtjes doorkoken zodat er een gladde saus ontstaat. Dan de melk al roerend erbij, na nog even doorsudderen de zure room. Dan alle verder kruiden ( fijngehakt) erbij. Een minuut of vijf doorstoven, maar niet meer aan de kook laten komen.

In elk soepbord een plak brood  en de soep daarop uitscheppen en gelijk serveren.

kruidensoep

( Een echte apostel neemt voor het eten even tijd voor wat stilte).

 

* Voor deze soep gebruik je natuurlijk de basis groente-bouillon volgens het recept van Nederlands Dis zelfgemaakt:

http://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

 

 

ALLE SOEPEN OOK VOOR DE PAASTIJD :NEDERLANDS DIS

soepterinne

paaseieren 3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>