HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ASPERGE-SOEP want er zijn verse asperges

aspergesoep met groene asperges

Een klassiek soep voor de lente-periode als er volop asperges groeien.

Men kan deze soep apart met verse asperges maken, maar het veel slimmer deze soep te maken van de asperge- bouillon die je als je toch asperges traditioneel kookt, eigenlijk al moet maken.

ASPERGE BOUILLON

en het schoonmaken van asperges

Asperge groen

Of je nu groene, paarse of witte asperges koopt, koop nooit slappe asperges ( hoe goedkoop ze ook zijn) maar mooie stevige knapperige. Voor de soep kan je gerust scheve en rare asperges gebruiken, maar wel dan ook mooie, verse en stevige exemplaren.  Snij altijd de houterige delen eraf, maar bewaar die wel om asperge-bouillon mee te maken. Zet gelijk een pan op met wat lichte groentebouillon of water met wat zeezout. Voeg er wat foelie bij en sap van een ½ citroen. Kook hierin als eerste de aspergekontjes. Dan moeten de asperges nog geschild worden. Gebruik hiervoor een goede dunschiller ( er bestaan ook aparte asperge-schillers, maar de aanschaf daarvan is onzin als je toch al een goede dunschiller voor je aardappels hebt). Schil de asperges beginnend achter de kop naar de voet toe. Schil eerst dun en wat dikker naar de onderkant. Op een houtenplant gaat dat erg goed, maar anderen doen dat in de hand. Ook bij groene asperges moet je vaak ook wat schillen, maar dan alleen de houterige stukjes onderaan. Snij alle gespleten en gebroken stukken van de asperges weg, want die blijven gegarandeerd hard. Wikkel na het schillen de asperges in een keukendoek en leg ze koel weg. Men kan de doek iets vochtig maken.  Alles wat je van de asperges afsnijdt en schilt in de pan voor de asperge-bouillon. Dit op een zacht vuur zeker een half uur koken. Dan laten afkoelen, door een zeef passeren en klaar is de asperge-bouillon. Na het koken eventueel op smaak maken met peper, wat zeezout en misschien wat worcestersaus.

ASPERGESOEP

Bewaar dus de bouillon als je toch asperges eet en houdt voor de soep 3 of meer gekookte asperges achter ( of wat meer achterkanten van asperges).

Daarvoor maakt men een roux van 20 gram boter en 20 gram bloem. Hier de afgekoelde aspergebouillon bij en een ½ glaasje droge witte wijn of sherry. Roerend doorkoken tot de bloem gaar is.

Met 200 ml room, verse nootmuskaat, peper en zout, worcestersaus op smaak maken.  Van de kook af de asperges in stukjes er in doen en een lepel fijngehakte peterselie erover strooien.

  • Ook wat paddenstoelen in boter gesmoord smaken er lekker door.
  • In plaats van peterselie past daslook ook lekker bij deze soep.
  • Sommige voegen heel weinig grove mosterd bij de asperge-soep

Recept basis-bouillon: http://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/

bouillon van groente-afval

bouillon van groente-afval

Andere crème soepen: http://www.nederlands-dis.nl/soep/kaas-melk-zo-melksoep/

preiaardappelsoep

We kennen vele soepen , kijk maar op Nederlands Dis: http://www.nederlands-dis.nl/category/soep/

Asperge

Eet ook klassieke asperges met ei, nieuwe aardappels en geklaarde boter: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/klassieke-gekookte-asperges/

klassieke asperges

Meer over “wilde”asperge , bijvoorbeeld als plant in je tuin. Kijk dan op: http://www.natuur-keuken.nl/eten/wilde-asperge/

ELKE DAG  EEN ANDERE SOEP:  NEDERLANDS DIS

spinaziesoep frieseboerenkoolsoep met pompoenpittenajuinsoep boeren-erwtensoep

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>