HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SOTO AJAM INDISCHE COMPLETE MAALTIJD-KIPPENSOEP  naast Sajoer ( wat eigenlijk geen soep is)

soepkipEen soep is in de Indonesische traditie zeker niet een gerecht waarmee men een maaltijd mee begint. Bij de rijst serveert men gewoonlijk wel een Sajoer: in zijn eenvoudigste vorm groente in een dunne groentebouillon. Er zijn eindeloos veel variaties op Sajoer bekend.

Een simpel voorbeeld

SAJOER TOEMIS TAUGE

  • 200 gram Taugé of te wel gekiemde katjang idoe boontjes

Neddis tauge 2

  • 2 eetlepels fijn gesneden ui
  • ½ teentje knoflook, platgeperst
  • Beetje sambal terasi ( sambal met trassi = gedroogde garnalen)
  • Mespuntje laos
  • Wat gemberpoeder of stukje fijngesneden verse gember

Neddis gemberwortel 2

  • 1/6 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel fijngesneden selderieblad
  • 1/2eetlepel sojasaus
  • Wat citroensap
  • 1 eetlepel olie

Spoel de taugé door een zeef. Anderen blancheren de taugé ,door ze kort in kokend water te doen en daarna na te spoelen.

Wrijf de ui, knoflook,sambal, laos , gember tot een brij. Bak dit in olie tot de uien beginnen bruin te kleuren. Voeg dan de uitgelekte taugé erbij en bak alles nog 1 minuut. Voeger dan de bouillon bij. Breng alles nog een keer tot de kook. Dan het vuur uit en het selderijblad, de citroensap en sojasaus naar smaak erdoor.

sajoer met tauge

  • In dit recept kan men de taugé door vele groente-soorten vervangen als peultjes,andijvie, spinazie, kool, boontjes, tomaat en zelfs raapstelen. Vochtrijke groente wel goed laten uitlekken.
  • Fijn gemaakte en mee gebakken of geroosterde kemirie-noten smaken er lekker door.
  • Voegt men er wat tamarindepasta en palmsuiker bij dat noemt met deze groentes in bouillon Sajoer Asem( de zoetzure smaak ervan past zeer goed bij kruidige gerechten en rijst).

Sambal Terasi of Trassi verkrijgt men door 200 gram gewone sambal oelek te vermengen met 1 theelepel  of wat meer trassi.  ( trassi = gefermenteerde garnalenpasta met een zeer kenmerkende geur. Gewoon bij elke toko te koop en zeer lang houdbaar). Goed roeren en apart in een schone jampot doen. Ook dit is zeer lang houdbaar, zeker in de koelkast naast de sambal oelek en andere sambals.sambal trassi

En nu een echte bijzondere soep uit Oost Java .

oost java

Men eet het aan het eind van een feest-maaltijd nog voor eventuele zoetige gerechten. Maar als een speciale maaltijd apart is deze soep zeker ook geschikt .  Men serveert dit gerecht altijd met gekookte rijst,sambal en zoute sojasaus.

SOTO AJAM

  • 1 vette kip ( het liefst geen diepvries)
  • 4 hardgekookte eieren
  • 2 gekookte aardappels
  • 100 gram laksa ( transparante Chinese vermicelli)

laksa

  • ¼ kilo taugé
  • 1 of 2 limoen in partjes
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 platgeslagen teentjes knoflook
  • 100 gram verse gemberwortel ( schillen en zeer fijn snijden)
  • 1 theelepel geelwortel
  • 3 theelepel laos
  • Royaal zwarte peper uit de molen
  • 4 limoenblaadjes of de geraspte schil van de limoenen
  • 5 sprieten citroengras ( sereh)
  • 2 eetlepels bieslook fijn gehakt
  • 4 eetlepels selderijblad of peterselie of korianderblad ( fijn gehakt)
  • 2 laurierblaadjes ( liefst vers) of 3 salam-blaadjes
  • Pindaolie of kokosvet
  • Sojasaus\zeezout naar smaak

Men zet de schoongewassen en drooggemaakte kip op in 2 liter water.  Men kruidt dit met wat zout, de peper, de gember, de laurier- of salam-blaadjes en de sprietjes citroengras. Kook de kip tot het water kookt. Vis dan de kip er uit en snij het borstvlees eraf. Doe dan de rest van de kip in stukken terug in de bouillon. Kook de bouillon rustig verder.

Wrijf de helft van de ui met de knoflook, laos, geelwortel tot een brij. Snij de kipfilets in kleine stukjes en meng die door de brij. Bak dit in olie aan tot de ui en de kipfilet mooi bruin zijn geworden.

Voeg dit bij de bouillon en kook alles door totdat de kip helemaal gaar is (een uur of zo).

Vis nu de stukken kip eruit en ontdoe ze van de botjes, beentjes, de zeentjes en ander minder mooie stukjes. Snij het kippenvlees in kleine stukjes en voeg die terug bij de bouillon. Nog even de soep rustig doorwarmen. Proeven en eventueel met zout en sojasaus op smaak maken.

Kook de laksa volgens de gebruiksaanwijzing het liefst in groentebouillon gaar en spoel deze daarna met koud water af. Blancheer de taugé in kokend water met wat zout  en spoel deze daarna ook met koud water af. Snij de aardappel in kleine blokjes. Bak de rest van de fijngesneden ui mooi bruin in wat olie. Bestrooi deze met wat zeezout. Snij de gekookte ei in kleine partjes.

Zet dit alles klaar – de fijngesneden bieslook en selderij of peterselie-groen in aparte bakjes en doe alle hierboven gesneden en geblancheerde of gebakken ingrediënten ook in aparte bakjes.

bakjes en b0rdjes soto ajam

De gevulde bouillon in een mooie grote kookpot samen met gekookte rijst, kroepoek, wat sambal en zoute sojasaus levert de soto ajam een complete tafel vol bordjes en bakjes met  lekker eten, waarbij een ieder in zijn kom dat kan doen waar hij zin in heeft.soto ajam

Ook met geiten- en lamsvlees wordt een vergelijkbare soep gemaakt –sop kambing met geitenvlees is wel de meest typerende van de twee ( Soto Kedoe heette de lams-versie volgens mijn grootmoeder, die in Indonesië werd geboren en daar opgegroeide).

LAM Schaap in delen

 

HEERLIJKE GERECHTEN uit INDONESIA van mijn grootmoeder  :   NEDERLANDS-DIS

 

soepterinne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>