HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

LINZENSOEP al lang een traditionele soep

rode linzen

Linzen zijn peulvruchten die al eeuwenlang worden verbouwd. Maar omdat het een warmte-minnende plant is, wordt het gewoonlijk hier niet verbouwd. Linzen worden al zeer lang ingevoerd en stonden zelfs bekend als voedsel voor de armen.  Er bestaan veel soorten linzen zowel rode, gele als bruine soorten. De oorsprong ligt in Azië en gebieden rond de Middellandse zee. De bruine soorten blijven vaak heel bij het koken , de andere soorten hebben de neiging om na lang koken uit elkaar te vallen.

Recepten voor Linzensoep vindt men ook in oude kookboeken. In kookboeken van net na de tweede wereldoorlog zijn er minder recepten met linzen. In het Haagse kookboek geeft men voor linzen aan het net zoals bij bruine bonensoep te bereiden. Trouwens ook Capucijnersoep heeft ook hetzelfde recept. Een groot verschil ligt echter in de peulvruchten zelf, want linzen hoeven eigenlijk niet voorgeweekt worden, terwijl gedroogde witte & bruine bonen en kapucijners zeker wel voorgeweekt moeten worden.

De laatste tijd zijn zeker door invloed van meer Nederlanders met voorouders van rond de Middellandse Zee linzen weer meer in onze keuken gebruikelijk. Terecht , want je kunt er zeer lekkere gerechten mee maken.

LINZENSOEP   ( als maaltijdsoep)

  • 400 gram rode linzen
  • 2 uien
  • wat kerrie
  • 2 teentjes knoflook
  • wat olie
  • prei
  • 2 paprika’s ( 2 kleuren!)
  • 1 blikje maïs
  • peper ( grof uit de molen)
  • groente bouillon
  • Sojasaus ( ketjap)
  • Gemberstroop of honing
  • Wat sambal
  • 1 sinaasappel
  • 100 gram amandelschaafsel
  • Handje peterselie

Zet een linzen op in water en kook ze gaar ( in maximaal ongeveer 25 minuten).

Bak in een soeppan in wat olie de gesnipperde ui aan, voeg dan de kerriepoeder en de fijngehakte of geperste knoflook toe. Dan de paprika in reepjes en de ringetjes prei. Even doorstoven, om als laatste de in houd van een blikje maïs toe te voegen. Fruit alles nog vijf minuten verder. Voeg dan de linzen toe met eventueel wat kookwater en/ of wat extra zelfgemaakte groentebouillon.  Voeg de peper, de gembersiroop of honing en sambal erbij en laat alles nog een kwartier sudderen met de deksel erop.

Haal de soep van het vuur en voeg de sap van de sinaasappel erbij. Rooster de amandelschaafsel licht bruin en strooi dat samen met een royale hand er over.linzensoep

Sommigen vinden dat er voor de kleur en smaak wat fijngehakte peterselie over past.

Gehakte Krulpeterselie

Gehakte Krulpeterselie

Maar eet de soep in ieder geval met vers brood.

Er zijn vele andere traditionele soepen met peulvruchten, zoals natuurlijk:

http://www.nederlands-dis.nl/soep/bruine-bonensoep-volgens-het-recept-van-mijn-oma/

of http://www.nederlands-dis.nl/soep/erwtensoep/

erwtensoep

ALLE SOEPEN UIT DE LAGE LANDEN: NEDERLANDS DIS

 

soepterinne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>