HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MOSTERDSOEP MET “GROT”-CHAMPIGNONS OOK SOEP uit LIMBURG

Grove MosterdLimburgse mosterdsoep smaakt toch al behoorlijk anders dan andere mosterdsoepen. Nu smaakt ook Limburgse mosterd al anders. Alleen het vreemde is dat als je Limburgse mosterd  aanschaft, die naar alle waarschijnlijk van het merk Marne is en schijnt dan uit Groningen te komen. Nu wist ik al dat Groningers rare Limburgers waren, maar toch…zou er geen kleinschalige mosterd-maker meer in Limburg zijn? Overal zie je weer kleine ambachtelijke mosterdmakers. En die zijn er: Neem van Adriaan in Maastricht maakt Maastrichtse honing mosterd : rond en licht pittig, noemen ze dat zelf.

LIMBURGSE MOSTERDSOEP

Nodig voor een mooie soepterrine vol met soep:

  • 250 gram grotchampignons

grotchampignons 1

  • 3 sjalotjes of een kleine zoete ui & 1 kleine rode
  • Wat boter
  • 1 teentje knoflook of wat daslook
  • Glas water
  • 1/3 liter slagroom
  • 2 eetlepels cognac
  • 2 eetlepels Limburgse of Maastrichtse mosterd
  • ½ liter zelf gemaakte bouillon
  • Zout/peper uit de molen
  • Enkele sprietjes bieslook of blaadjes daslook – later in het jaar!( of peterselie fijngeknipt of ringetjes pijpui)

daslook

  • Een paar mosterd korrels ( geel en/of zwart)

mosterd zaad

Snij de champignons in dunne plakjes.

Snipper de sjalot of uien fijn.

Bak in wat boter in een soeppan de uien/sjalot aan. Dan de plakjes champignons erbij. Licht laten kleuren. Dan de knoflook of daslook ( fijngeknipt) erbij. Alles flamberen met de twee eetlepels cognac, maar gelijk doven/uitblazen.

Dan het water en de bouillon erbij en 20 minuten laten sudderen met de deksel erop. Soep passeren in een zeef of met een staafmixer pureren. Op smaak maken met 2/3 van de room , mosterd. Op smaak met peper en zout.

Klop de rest van de room lobbig met een paar korrels zout en wat mosterd korrels. Soep serveren en op elk bord een lepeltje mosterd room. Daarop een sprietje bieslook of een blaadje daslook.

mosterdsoep limburgse

Lekker witbrood erbij niet vergeten ( maar niet Limburgs zwartbrood, want dat heeft volgens mij een te zware smaak voor deze soep).

  • Limburgse mosterd: In Limburg in België wordt ook mosterd gemaakt, zo bijvoorbeeld in Lommel waar SAHARA Kempische mosterd in drie soorten wordt gemaakt.De honingversie van deze mosterdmaker past erg goed bij de grotchampignons voor deze Limburgse soep. Informatie: http://www.sahara-kempischemosterd.be/soorten.html sahara mosterd
  • Dan Adriaan de smaakmaker uit Maastricht, die veel lekkere zaken maakt maar ook mosterd: http://adriaandesmaakmaker.nl/mosterd/

limburgse mosterd van adriaan

  • Gulpener Limburgse Mosterd wordt volgens mijn informatie ook in de fabriek van Marne in Groningen gemaakt. Misschien is het recept nog Limburgs, maar ook daar kan je vraagtekens bij zetten. Want azijn van de Gulpener azijn fabriek onder andere gemaakt met plaatselijke Limburgse grondstoffen en met water uit Gulpen zit er zeker niet in. Ondanks dat alles smaakt de mosterd echt lekker.
  • gulpener mosterd
  • Limburgse grotchampignons : Bij voorbeeld in de grotten van Kanne ( net bij Maastricht over het Albert Kanaal in België) groeien de lekkerste champignons van Benelux. Vroeger werden in de Fluweelgrotten bij Valkenburg en bij de Sint Pietersberg bij Maastricht ook in Nederland grotchampignons geteeld.grotchampigmons

Andere mosterdsoepen op Nederlands Dis:  Zaanse Mosterdsoep – http://www.nederlands-dis.nl/soep/zaanse-mosterdsoep/, of  twee andere recepten uit Overijssel en Gelderland : http://www.nederlands-dis.nl/soep/mosterdsoep/

mosterdsoep

ALLE BIJZONDERE EN GEWONE SOEPEN : NEDERLANDS DIS

 

soepterinne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>