HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PINDA-SOEP heerlijke soep met invloeden van alle kanten

 

pinda's gepeldSoep op basis van pindakaas of zelf vermalen gedopte pinda’s heeft ook een plaats in onze soep-traditie ingenomen. Omdat deze soep met veel verschillende culturen hier is gekomen, bestaan er ook erg veel variaties op. In bijna alle gevallen zijn het erg voedzame soepen, die heel geschikt zijn om als maaltijdsoep genuttigd te worden.

pindasoep met kip

INDONESISCHE PINDASOEP

  • ¼ witte of Chinese kool, in reepjeschinese kool
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 5 eetlepels pindakaas
  • 1 liter kippen- of groente-bouillon ( zelf gemaakt)
  • 1½ eetlepel rijst- of witte wijnazijn
  • 3 eetlepels sojasaus ( dunne)
  • 2 theelepels sambal
  • 2 theelepels Javaanse of bruine suiker

 

VULLING:

  • 2 hardgekookte eieren, in partjesgekookt ei
  • 200 gram gaar gekookt of gebakken kippenvlees in kleine stukjesblokjes
  • 100 gram taugé ( geblancheerd)

Neddis tauge 2

  • 1 schaaltje gefruite uitjes
  • 1 bosje selderij en/of korianderblad, fijn geknipt of gehakt

 

Kook de kool in weinig bouillon gaar.
Verwarm de olie in een grote soeppan en fruit de ui en de knoflook zachtjes aan. Voeg hier de gare kool en het kookwater bij. Voeg dan de pindakaas er bij en roer er vervolgens beetje bij beetje de rest van de bouillon doorheen.
Doe er nu de azijn, de sojasaus ( zuinig), de sambal en de suiker bij. Warm alles goed door.

 

Leg de vulling mooi verdeeld in een soepbord en giet er wat pindasoep over.

sajoer met tauge

 

  • Men kan de pindasoep romiger maken door er een kommetje kokosmelk bij te voegen ( dit kan men voor deze soep ook maken door in een pannetje 1 glas melk met 3 eetlepls gemalen kokos langzaam te verwarmen en zonder te koken 10 minuten laat doorsudderen)
  • . Wat fijngemaakte verse gember smaakt er zeker ook lekker door.Neddis gemberwortel 2

 

SURINAMEsuriname 1

Uit Suriname komen heel veel verschillende recepten voor pindasoep. Zelf vind ik het recept op basis van zelfgemaakte kippenbouillon en rijpe en onrijpe bakbananen wel een van de bijzondere.

 

CREOOLSE PINDASOEP

  • ½ kilo kip of kippenbouten
  • 100 gram Surinaams zoutvlees

    zoutvlees

    zoutvlees

  • 5 pimentkorrels
  • 2 blaadjes laurier
  • Peper, zout
  • 1 ui in schijfjes
  • 1 theelepel foelie

foelie 2

  • 2 rijpe bakbananen ( in stukjes of plakjes)
  • 2 groene bakbananen ( in stukjes of plakjes)

bakbanaan

  • 150 gram Surinaamse pindakaas ( die is en smaakt echt anders!)
  • 150 cc kokosmelk
  • Wat Spaanse peper in ringetjes
  • Wat selderijblad fijngesneden
  • Gekookte gekruide rijst om erbij te eten

Zet het gewassen kippenvlees en het gespoelde zoutvlees in reepjes gesneden op met ruim 1 ½ liter water en de ui, de kruiden en wat zout. Bestrooi het kippenvlees na het wassen en afdrogen royaal in met gemalen zwarte peper. Kook alles op een laag vuur in ruim een uur gaar. Vis dan de kip uit het bouillon en haal alle botjes en zenen uit de kip. Snij de kip in kleine blokjes. Haal nu ook de foelie en het laurierblad uit de bouillon.

Voeg de rijpe en groene banaan in stukje toe en kook dit ruim 25 minuten door. Voeg er dan de pindakaas en de klapper erbij. Nogmaals 25 minuten verder laten koken. Dan voegt men de kip er weer bij. Even doorwarmen en proeven. Eventueel op smaak maken met sambal, peper, zout en wat suiker.

In kommetjes serveren met warme gekookte rijst en strooi er wat ringetjes Spaanse peper en blaadjes selderij over.

Surinaamse pindasoep

 

 

  • Als men in plaats van kippenbouillon met zoutvlees en kip, zelfgemaakte groente bouillon gebruikt en de soep aanvult met kleine blokjes gaar gekookte zoete aardappel en een prei in ringetjes krijgt men een overheerlijke vegetarische en voedzame soep. Samen met een bakje gekookte rijst en wat vegetarisch cassavekroepoek en een bakje groene salade een mooie maaltijd. Voor verdieping van de smaak zou men een deel van de pindakaas kunnen vervangen door witte sesampasta ( tahin).
Best anders van smaak zijn soepen met pinda’s of pindakaas gecombineerd met doperwten of andere peulvruchten. Ook in Afrika kent men vergelijkbare gerechten.

DOPERWTEN-PINDASOEP

  • 1 liter groentebouillon
  • 1 ui
  • 2 pijpui in ringetjes
  • 2 teentjes knoflook, plat geslagen
  • minimaal 100 gram doperwten ( vers, uit pot of diepvries)
erwten nog in de dop

erwten nog in de dop

  • ½ pot pindakaas
  • 2 eetlepels vers gedopte pinda, grof gehakt
  • 1 glas kokosmelk
  • olie
  • Spaanse peper
  • zout, peper

 

Zet de ui en knoflook aan in de olie. Spaanse peper even meesmoren. Bak dan de peulvruchten toegevoegd mee en dan de bouillon en pindakaas en kokosmelk toevoegen.  Men kan de soep eventueel pureren met een staafmixer. Op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap en sambal.Afrikaanse pindasoep

Karwijzaad even in een vijzel fijngemaakt smaakt er erg lekker door.
  • Er zijn hierbij ook vele andere versies onder ander met ½ liter tomatenprut ( passata), met zoete aardappel, meegekookte rijst en in plaats van doperwten gekookte witte bonen en zelfs bruine bonen en kapucijners.
  • In alle versies wordt uiteindelijk vers groen blad van kruiden toegevoegd of er over gestrooid: bieslook, peterselie, selderij, koriander en zelfs bonenkruid.kruiden in pot dora

 

HEERLIJKE SOEP : NEDERLANDS DIS

 

soepterinne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>